Image default

Rumok szabályozásáról röviden

A rum ismert alkoholos ital, melynek forgalmazása szigorú szabályokhoz kötött. Cikkünkből kiderül, milyen előírások vonatkoznak a rumok minőségére.

A rumokra vonatkozó szabályozás uniós szinten történik. A szeszes italokról szóló 2019/787 rendeletben olvashatunk a rum definíciójáról, miszerint:

  • A rum kizárólag a nádcukor gyártásakor keletkező melaszból vagy szirupból, vagy magának a cukornád levének alkoholos erjesztése során készül.
  • A rum alkoholtartalmának 37,5%-nak kell lennie.
  • Nem lehet ízesíteni.
  • Színezőanyagként csak karamell használható.
  • A rumot a végső íz lekerekítése érdekében lehet édesíteni, de a végtermék nem tartalmazhat literenként 20 gramm, invertcukorban kifejezett édesítőterméknél többet.

Ha egy ital nem felel meg ezeknek a követelményeknek – bár íze az aromáknak köszönhetően „rum” jellegű –, akkor nem nevezhető „rum”-nak, csak szeszes italnak.

Forrás: 2019/787 rendelet

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk