A rum ismert alkoholos ital, melynek forgalmazása szigorú szabályokhoz kötött. Cikkünkből kiderül, milyen előírások vonatkoznak a rumok minőségére.
A rumokra vonatkozó szabályozás uniós szinten történik. A szeszes italokról szóló 2019/787 rendeletben olvashatunk a rum definíciójáról, miszerint:
- A rum kizárólag a nádcukor gyártásakor keletkező melaszból vagy szirupból, vagy magának a cukornád levének alkoholos erjesztése során készül.
- A rum alkoholtartalmának 37,5%-nak kell lennie.
- Nem lehet ízesíteni.
- Színezőanyagként csak karamell használható.
- A rumot a végső íz lekerekítése érdekében lehet édesíteni, de a végtermék nem tartalmazhat literenként 20 gramm, invertcukorban kifejezett édesítőterméknél többet.
Ha egy ital nem felel meg ezeknek a követelményeknek – bár íze az aromáknak köszönhetően „rum” jellegű –, akkor nem nevezhető „rum”-nak, csak szeszes italnak.
Forrás: 2019/787 rendelet