Sajtkaland: ízek, kultúrák és különlegességek

A finomabbnál finomabb sajtok nemcsak a mesebeli egerek kedvenc csemegéi, hanem világszerte számos gasztronómiai kultúra elengedhetetlen hozzávalói. Gondoljunk csak a magyar sajtos-tejfölös lángosra, az olasz tésztákra vagy az amerikai hamburgerekre. Cikkünkben „körberágjuk”, hogy milyen sajtkülönlegességekkel találkozhatunk!

Trappista

A trappista sajt az egyik legnépszerűbb sajt a magyar konyhában. Alapélelmiszerként szinte minden háztartásban megtalálható. Eredetileg francia szerzetesek készítették ezt a félkemény, rugalmas állagú sajtot. Egyenletesen halványsárga színű, néhol előfordulhatnak benne apróbb, kerek lyukak. Szendvicsekbe, salátákba is tökéletes, de számos egyéb étel remek kiegészítője.

Camembert

A camembert Normandiából származik, Franciaország egyik legismertebb sajtja. Fehér nemespenészes, lágy sajt, a héja puha és bársonyos, belseje pedig krémes, néha folyós állagú. Az érés során gazdagodik az íze, enyhén gombás jegyekkel.

A camembert-hez kiválóan illenek a gyümölcsös borok.

Cheddar

Anglia egyik legismertebb sajtja, mely Cheddarból származik és az 1100-as évek óta létezik. Eredetileg a helyi gazdák által készített sajt a hosszú eltarthatósága, valamint a praktikus szállíthatósága miatt vált népszerűvé, ugyanis az utazók és a katonák számára egyaránt ideálisnak bizonyult. Félkemény sajtnak tekinthető, mely az érlelés során sós, diós, pikáns ízűvé válik. Minél hosszabb az érlelési idő, annál sárgább és keményebb állagú lesz.

Mozzarella

Olasz eredetű, eredetileg bivalytejből készült sajt. A főként Dél-Olaszországban elterjedt mozzarella története a középkorra nyúlik vissza. Küllemre fehér színű, lágy, rugalmas állagú sajt, amely könnyen szálaira bontható. Enyhén tejes íze van, magas nedvességtartalommal rendelkezik. Létezik vízben tárolt, puha, valamint szárazabb, érlelt változata is. Könnyen nyúlik és olvad, emiatt népszerű pizzafeltét.

Edámi

A 14. századtól létezik a köztudatban. Hollandiából származik és nevét is a holland Edam városról kapta. Félkemény, világossárga sajt, melyet hagyományosan piros viasszal bevont gömb alakban gyártanak. Íze enyhén diós, lágy, nem túl sós, de az érlelési idő növekedésével arányosan egyre intenzívebbé, csípősebbé válik. Kiváló szendvicsekbe vagy salátákhoz.

Parenyica

Szlovák és magyar területeken népszerű hagyományos füstölt sajt, mely a Kárpát-medencéből származik. Lágy, rugalmas állaggal rendelkezik, félkemény, jellegzetesen füstös ízű és könnyen szálaira szedhető. Előszeretettel árulják tekercsben vagy úgynevezett „fonatban”. Grillezéshez vagy salátákhoz kiváló alapanyag.

Forrás: sajtsziv.hu

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk