Image default

Sajtkrém a konyhánkban

Sokoldalú mindenes

Abban talán még a kezdő háziasszonyok is egyetértenek, hogy a jó szendvicshez kell valami, amivel megkenjük az alapját adó kenyeret vagy más péksüteményt. A klasszikus zsiradékok, mint például a vaj és a margarin helyett néhányan majonézzel próbálkoznak, de egyre többen gondolnak a sajtkrémekre is – a szakértő szerint éppen ez lehet az egyik legjobb alternatíva.

A sajtkrémek minden élelmiszerüzlet polcain megtalálhatók, igazi alapélelmiszernek gondoljuk, pedig nem is olyan régen használjuk őket. Bár alapanyaguk, a sajt évezredes múltra tekint vissza, a sajtkrém még éppen csak hetven éve kerülhet az asztalokra, sőt nálunk még ennél is valamivel rövidebb ideje kapható. Mára azonban közkedvelt és gyakori alapanyag lett, a találékony háziasszonyok nem csak egy-egy gyors szendvicshez, tízóraihoz használják, hanem számos sütemény, sőt étel készítéséhez használják fel.

Mit kell tudnunk a sajtkrémekről a táplálkozásunk szempontjából? A tejtermékek, ezen belül a sajtfélék csoportjába tartoznak, ezek alapján a legtöbben az egészségesnek tartott sajtokkal gondolják egyenértékűnek. Az előállítás technológiája miatt azonban van két fontos részlet, amelyben eltérnek attól: a sajtkrémek ömlesztéséhez szinte minden esetben foszfáttartalmú sókat használnak, illetve sokszor zsírtartalmukat is valamivel magasabbra kell állítani a kenhető állag eléréséhez. A kalciumban gazdag sajt sajtkrémként így kedvezőtlenebb kalcium-foszfor aránnyal rendelkezik, energiatartalma pedig magasabb lehet, mint az általában fogyasztott hagyományos sajtoké.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a sajtkrémek egészségtelenek lennének, sőt nagyon könnyen beilleszthetők a kiegyensúlyozott vegyes étrendbe. Kitűnően megfelelnek a margarin (főleg a magasabb zsírtartalmú típusok) helyett szendvicsek elkészítéséhez, ásványi anyagokkal és vitaminokkal gazdagítva azokat. Ízesített formában további kreatív ízkombinációkat alkothatunk vele, így is színesebbé, változatosabbá tudjuk tenni étrendünket – ez különösen a gyermekek esetén lehet fontos tényező.

Ez is érdekelheti

Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője azonban egy gyakori félreértésre is felhívja a figyelmet: „A krémsajt és a sajtkrém nemcsak nem ugyanaz, hanem a felhasználási lehetőségei is különbözők. A krémsajt közvetlenül tejből, tejszín hozzáadásával készül, a sajtkrémet legtöbbször keményebb sajtok felhasználásával, ömlesztéssel állítják elő. A krémsajt íze semlegesebb, szendvicsek mellett sós és édes ételek elkészítéséhez is alkalmas, a sajtkrém inkább sósabb, tehát csak sós ízvilágú ételekhez használhatjuk” – magyarázza a szakember.

Elmondása szerint a krémsajtok magasabb kalciumtartalma és jobb kalcium-foszfor aránya is a technológiának köszönhető. Ez különösen a „néma járványként” emlegetett csontritkulás megelőzésének szempontjából lehet fontos: ha lehet, mindenki válassza a magas kalciumtartalmú készítményeket – főleg a hölgyek – és minden nap fogyasszunk napi fél liter tejnek megfelelő mennyiségű kalciumot tartalmazó tejet, tejterméket. Ezt tanácsolja a legújabb magyar táplálkozási ajánlás, az Okostányér® is. Kalciumból napi 1000 mg szükséges a csontok egészségének fenntartásához (ezt a mennyiséget mintegy nyolc dl tej fedezné), a sajtkrémek átlagosan mintegy 300-500 mg kalciumot tartalmaznak 100 gramm termékben, de ennek egy részét oldhatatlan kalcium-foszfát formájában.

A dietetikus ezen túl még egy fontos tennivalóra figyelmeztet a sajtkrémekkel kapcsolatban: „A tejtermékek, így természetesen a sajtkrémek is fontos részét képezik a kiegyensúlyozott és vegyes étrendnek. Mivel mi, magyarok viszont a javasoltnál több zsiradékot fogyasztunk, ezekből is érdemes az alacsonyabb zsírtartalmúakat választani. Ez szerencsére nagyon könnyű, hiszen minden előre csomagolt élelmiszeren kötelező az alapvető tápérték-adatokat feltüntetni. Szóval én azt javaslom, mindenki vessen egy pillantás erre, mielőtt a kosarába tenné a terméket, és válassza azt, amelyiknek kisebb a zsírtartalma” – javasolja Antal Emese.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk