Image default

Sajtkészítmények a Magyar Élelmiszerkönyv szerint

Krémsajt, ömlesztett sajtkrém vagy natúr sajtkrém? A sajtkészítmények széles választékával találkozhatunk a boltok polcain. De vajon miből készülnek és milyen minőségi követelményeknek kell megfelelniük? Cikkünkből megtudhatja.

Azokat a tégelyes, kenhető „sajtkészítmény” termékeket, amiket a fogyasztók gyakran szendvicsek alapanyagául használnak szakmai szempontból – összetételtől és az előállítás módjától függően – a Magyar Élelmiszerkönyv 3 fő termékkategóriájának egyikébe sorolhatjuk:

  • Sajtkészítmények,
  • Ömleszett sajtok és ömlesztett sajtkészítmények,
  • Savas és vegyes alvasztású sajtok.

Szupermenta terméktesztünkön mindhárom kategória képviseltette magát egy vagy több termékkel. Cikkünkben most a Sajtkészítmények kategóriát tekintjük meg közelebbről.

A sajtkészítmény kategóriája

A sajtkészítmények speciális technológiai műveletekkel (pl.: darálás, simítás, kutterozás) előállított, általában kenhető állományú termékek.

A felhasználható összetevők alapvetően savas és/vagy oltós alvasztású sajtok, továbbá tejszín, vaj, vízmentes tejzsír, tejsűrítmény, tejpor, savópor, írópor, tejfehérje-koncentrátum, savófehérje-koncentrátum, étkezési kazeinátok, egyéb tejszármazékok, étkezési só, inert gázok, illetve víz.

A sajtkészítmények három csoportba sorolhatóak: natúr, ízesített, valamint desszert jellegűek.

Ez is érdekelheti

Minek nevezzelek?

Felmerülhet a kérdés, honnan tudható, hogy valóban e kategória képviselőjét tesszük a kosarunkba?

Ha következő termékekkel találkozunk, sajtkészítménnyel van dolgunk: gomolyatúró, juhtúró, túrókrém, vajas márványsajt, sonkás sajtkrém. A túró név használata nem félrevezető, mert túrókészítmények esetén a sajt elnevezés használata nem kötelező, annak ellenére, hogy a túró tulajdonképpen egy friss sajt.

A natúr sajtkészítmények minőségi követelményei

A sajtkészítményekre vonatkozó fizikai és kémiai követelményeket szintén előírja a Magyar Élelmiszerkönyv. A zsírtartalomra az alábbiak vonatkoznak a natúr termékkör esetében.

Natúr sajtkészítmények esetében fel kell tüntetni azok zsírfokozatát, illetve a szárazanyagra vonatkoztatott tényleges zsírtartalmat is tömegszázalékban. Ha a terméket utóhőkezelték, akkor annak tényét is jelezni kell.

Forrás: Magyar Élelmiszerkönyv

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk