Image default

Tejszínek a Magyar Élelmiszerkönyv szerint

Milyen feltételeknek kell megfelelniük a boltok polcain található főző- és habtejszíneknek? Cikkünkből megismerhetik a rájuk vonatkozó előírásokat.

A tejszínre vonatkozó jogszabályi követelményeket a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/19-1 számú előírása tartalmazza.

A tejszín legalább 10% (m/m) zsírtartalmú „zsír a vízben” emulzió típusú tejtermék, melyet a tejből fölözéssel vagy koncentrálási eljárással nyernek. A tej mellett csak olyan összetevőket tartalmazhat, amit a Magyar Élelmiszerkönyv meghatároz. A tejszínek csoportjába különböző zsírtartalmú termékek tartoznak:

legalább % (m/m)kevesebb mint % (m/m)
Félzsíros tejszín1018
Tejszín1845
Habtejszín és tejszínhab2835

Érzékszervileg akkor felel meg a követelményeknek, ha a külső megjelenése egyenletesen csontfehér színű, csak kis mértékben felfölöződött. Az állománya sima, egynemű, a zsírtartalomnak megfelelően sűrűbben folyó. Az illata tiszta, kellemes és enyhén főtt szagú, az íze pedig édeskés, telt és kellemesen főtt ízű.

A főzőtejszínek megnevezésében a „főző” kifejezést a felhasználási célja miatt használják.

emulzió

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk