Kezdő termesztőként sok fejtörést okozhat, mire is érdemes odafigyelni a vetőmagok vásárlása során. Cikkünkben adunk néhány tippet segítségül.
1. Fajta kiválasztása
Elsőként érdemes felmérnünk, hogy milyen lehetőségeink vannak a paradicsom termesztésére, és ehhez mérten megválasztani a paradicsom fajtáját. Ha nincs kertünk, és erkélyen szeretnénk zöldséget nevelni, akkor érdemes a determinált, bokrosodó fajtákat választanunk.
A paradicsomok színét, formáját és édességét tekintve is széles a kínálat, ezért ezeket a szempontokat is javasolt figyelembe venni a vetőmag vásárlásakor, hogy a számunkra legmegfelelőbb paradicsomot neveljük.
2. Csomagoláson feltüntetett információk
A csomagoláson a következőkben bemutatott információkat érdemes megnéznünk egy adott terméken.
A faj és fajta megnevezése mellett hasznos lehet számunkra a termék tömege és/vagy magdarabszáma is, mert így tervezhetünk, hogy hány palántát szeretnénk nevelni.
A vetőmag minőségének fontos paramétere a legutóbbi csírázóképesség-vizsgálat éve (gazdasági év), ezért ezt is javasolt megnézni.
Tudta?
A kis kiszerelésű vetőmag esetében a minősített vetőmagot „C” vagy „Z” (hatóság által ellenőrzött minőség), a standard vetőmagot (cég által ellenőrzött minőség) pedig „ST” betűkkel jelölik.
3. Csomagolás sértetlenségének ellenőrzése
A vetőmag minőségének biztosítása érdekében fontos, hogy a csomagolása sértetlen legyen, ezért ne vásároljunk meg olyan terméket, amelyen bárhol sérülést látunk. Bizonyos márkák a magjaikat csíravédő csomagolásban árulják, amellyel a mag jobban védhető a tárolás viszontagságaitól.
4. Lejárati idő ellenőrzése
A csomagoláson gyakran feltüntetik a minősítési és a lejárati dátumot. Ennek megléte azért is fontos, mert idővel a magok csírázóképessége romlik, tehát minél közelebbi a minősítési idő és minél távolabbi a lejárati idő, annál jobb lehet a csírázóképessége az adott tételnek.
5. Tájékozódjunk az eligazító ábrák segítségével
A könnyebb tájékozódás érdekében a termékek csomagolását piktogramokkal is ellátják. Ábrázolják az adott növény életciklusait, a vetés idejét, mélységét, a csírázás hőmérsékletét, a palántázás, illetve a kiültetés idejét, valamint a sor- és tőtávolságot.
Forrás: 50/2004. (IV. 22.) FVM rendelet, Nébih