Image default

Tippek paradicsom-vetőmag vásárlásához

Kezdő termesztőként sok fejtörést okozhat, mire is érdemes odafigyelni a vetőmagok vásárlása során. Cikkünkben adunk néhány tippet segítségül.

1. Fajta kiválasztása

Elsőként érdemes felmérnünk, hogy milyen lehetőségeink vannak a paradicsom termesztésére, és ehhez mérten megválasztani a paradicsom fajtáját. Ha nincs kertünk, és erkélyen szeretnénk zöldséget nevelni, akkor érdemes a determinált, bokrosodó fajtákat választanunk.

A paradicsomok színét, formáját és édességét tekintve is széles a kínálat, ezért ezeket a szempontokat is javasolt figyelembe venni a vetőmag vásárlásakor, hogy a számunkra legmegfelelőbb paradicsomot neveljük.

2. Csomagoláson feltüntetett információk

A csomagoláson a következőkben bemutatott információkat érdemes megnéznünk egy adott terméken.

A faj és fajta megnevezése mellett hasznos lehet számunkra a termék tömege és/vagy magdarabszáma is, mert így tervezhetünk, hogy hány palántát szeretnénk nevelni.

A vetőmag minőségének fontos paramétere a legutóbbi csírázóképesség-vizsgálat éve (gazdasági év), ezért ezt is javasolt megnézni.

Tudta?

A kis kiszerelésű vetőmag esetében a minősített vetőmagot „C” vagy „Z” (hatóság által ellenőrzött minőség), a standard vetőmagot (cég által ellenőrzött minőség) pedig „ST” betűkkel jelölik.

3. Csomagolás sértetlenségének ellenőrzése

A vetőmag minőségének biztosítása érdekében fontos, hogy a csomagolása sértetlen legyen, ezért ne vásároljunk meg olyan terméket, amelyen bárhol sérülést látunk. Bizonyos márkák a magjaikat csíravédő csomagolásban árulják, amellyel a mag jobban védhető a tárolás viszontagságaitól.

4. Lejárati idő ellenőrzése

A csomagoláson gyakran feltüntetik a minősítési és a lejárati dátumot. Ennek megléte azért is fontos, mert idővel a magok csírázóképessége romlik, tehát minél közelebbi a minősítési idő és minél távolabbi a lejárati idő, annál jobb lehet a csírázóképessége az adott tételnek.

5. Tájékozódjunk az eligazító ábrák segítségével

A könnyebb tájékozódás érdekében a termékek csomagolását piktogramokkal is ellátják. Ábrázolják az adott növény életciklusait, a vetés idejét, mélységét, a csírázás hőmérsékletét, a palántázás, illetve a kiültetés idejét, valamint a sor- és tőtávolságot.

Forrás: 50/2004. (IV. 22.) FVM rendelet, Nébih

A zöldségvetőmagok szabályozásáról itt olvashat!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk