Image default

15 érdekes tény a fagyiról

Már Nagy Sándor is imádta!

Gondoltad volna, hogy a nyár egyik sláger finomságát Nagy Sándor, Thomas Jefferson és Deák Ferenc is kedvelte? Ez a hűsítő édesség megjelenésétől kezdődően óriási sikernek örvend és koroktól függetlenül hódít a fogyasztók körében. Ma már teljesen természetes, hogy bárhol hozzájuthatunk, de ez nem volt mindig így…

Ez is érdekelheti

 1. Ötezer évvel ezelőtt már a kínaiak is ismerték a fagyi korai változatát – derült ki Marco Polo úti jegyzeteiből. A mézzel édesített gyümölcsleveket hűtötték hóval.
 1. Nagy Sándor még tisztjeinek is szűz hó, gyümölcslé és bor keverékét szolgáltatott fel csaták előtt.
 1. Az 1500-as években egy cataniai cukrász találta ki, hogy a jeget nem közvetlenül alapanyagként, hanem hűtőeszközként használja fel. Ennek ellenére a mai napig szokás a jég közvetlen felhasználása az italokba, mind hűtési célból, mind összetevőként.
 1. Kávéházban a világon elsőként Párizsban szolgáltak fel fagylaltot. A Procope kávéházat 1868-ban alapították, amely a világ legrégebben működő és mind a mai napig álló – jelenleg luxusétteremként működő – kávéháza. A hely névadója, Francesco Procopioo del Coltelli, franciásított nevén Procope Couteaux, aki fagyasztott limonádéval kínálta a vendégeket, melyet az első citromfagyiként tartanak számon.
 1. Fagylalt szavunkat 1775-ből származtatják, a „fagylaltozik” igét pedig 1844 óta használják. A nyelvújítás előtt a fagylaltot másképp nevezték, „hideg nyalat”, „fagyalt” és „fagyos”-ként emlegették. A 18. században a cukrászokat „tsemege tsinálók”-nak hívták.
 1. Amerikában az első fagyival kapcsolatos hirdetés 1777-ben a New York Gazette hasábjain jelent meg. Az Egyesült Államok harmadik elnökének, Thomas Jeffersonnak egy különleges vanília fagyi volt a kedvence.
 1. A „fagylalda” Pest-Budán a reformkorban vált népszerűvé. Deák Ferenc is fagylaltozott Fischer Péter cukrász kioszkjában, ahol elsőként árultak a maihoz hasonló fagylaltot. A legkülönlegesebbnek a gránátalmafagyi számított, melynek receptjét Fischer senkinek nem árulta el.
 1. Erzsébet királyné kedvence az ibolyafagylalt volt. Korabéli elbeszélések szerint Ferenczy Ida társalkodónője gyakorta vásárolt neki ebből az édességből.
 1. Az 1900-as évektől kezdődően már nem kizárólag a kiváltságos osztályok engedhették meg maguknak a fagylaltot. A 20. századtól mindenki számára megfizethető néptáplálkozási cikké vált ez az édesség.
 1. A fagylaltot eredetileg tálkákban tálalták, majd spanyol tekercsben, „vafli”-ban, azaz ostyában is árusították. Az ostyát 1904 óta védi szabadalom.
 1. A fagylaltkanál jellemzően szögletes fejű. Már a kezdetekkor is ezzel az eszközzel fogyasztották.
 1. A jégkrémet az ohiói Harry Bust szabadalmaztatta 1923-ban „jégnyalóka” néven.
 1. A II. világháborúban egyfajta ehető morális szimbólum volt. A katonák versenyeztek, melyikük tud több fagylaltot biztosítani a saját csapata számára.
 1. A ’40-es évektől Amerika jégkrém nagyhatalomnak számít. 1982-ben még a világűrbe is eljutott a jégkém a Columbia űrrepülőgép fedélzetén.
 1. A tengerentúlon napjainkra valóságos kultusza lett a pálcikás jeges finomságnak és a vödrös jégkrémnek.

A világon bárhol bármely évszakban minden alkalomra kitűnő választás lehet ez a finom édesség, a fagylalt.

Forrás:

 • Rédey Judit: Hideg nyalat és spanyol tekercs – A fagylalt, a jégkrém és a parfé története (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, 2007)

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk