Image default

5 + 1 érdekesség a bársonyvirágról

Meglepő érvek, miért ültessünk „büdöskét” – szép nevén bársonyvirágot – a virágoskertbe vagy a veteményesbe.

  1. A bársonyvirág magához csalja a fátyolkákat és zengőlegyeket, amelyeknek kedvenc csemegéje a levéltetű. Rózsáinkat és más – tetvek által veszélyeztetett – növényeinket így óvhatjuk természetes módszerrel.
  2. Drót- és fonalférgek ellen kiváló természetes szer. A szúnyogok menekülnek tőle, sőt, a rovarirtók egyik közkedvelt alapanyaga is.
  3. A növény bizonyítottan felveszi a fémeket akár egy erősen szennyezett talajból is. Ezért is használják a nehézfémek által (például kadmium) fertőzött területek természetes tisztítására.
  4. Az őszirózsafélék családjába tartozik, így például rokona a gerberának is.
  5. Észak-Indiában és Thaiföldön egyaránt kedvelt virág az esküvőkön, temetéseken, ünnepeken és fesztiválokon. Legyen az társadalmi vagy vallási esemény, a bársonyvirág (hindi nyelven: „genda”) nélkülözhetetlen dekoráció.

+1. A virág illóolaját parfümök elkészítéséhez is használják, annak ellenére, hogy a népnyelvben „büdöske” vagy „büdös rózsa” néven terjedt el, erős, átható szaga miatt.

Források: springer.com , kert.szie,  elte.hu

Ez is érdekelheti

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk