Image default

Hogyan neveljük a bársonyvirágot?

A bársonyvirág, más néven büdöske, a kertek egyik elmaradhatatlan egynyári virága. Közkedveltségét nemcsak mutatósságának, de legalább annyira egyszerű gondozásának is köszönheti, hiszen könnyen szaporítható, rendkívül ellenálló, nevelése nem igényel rutint, kezdő kertészek is bátran kísérletezhetnek vele. Remekül mutat a virágágyásokban, de akár szegélynövényként is kitűnően megállja a helyét.

Ez is érdekelheti

A büdöske sokunk által kedvelt kiskerti növény, mert termesztése egyszerű, vetőmagja olcsó, díszítőértéke és tűrőképessége (a szárazságot kivéve) nagy.

Ha a szabadba, azaz már eleve az állandó helyére vetjük el a magokat, és az időjárás valamint  a talaj engedi, érdemes azt március-áprilisig megtennünk. Ilyenkor az 1 cm mélyre elültetett magvak jó esetben egy hét alatt kicsíráznak.

Amennyiben palántákat szeretnénk ültetni, a virágokat akkor érdemes a „nevelőhelyükről” kiszedni, majd végleges helyükre áttelepíteni, amikor elérik az 5-10 cm magasságot.A fejlődő növényeket kb. 20-30 cm tőtávolságra helyezzük a palántaágyba, majd alaposan beöntözzük.

A büdöskéről érdemes tudni, hogy minden talajt elvisel és viszonylag szárazságtűrő, nagy melegben azonban igényli az öntözést. Gondoskodásunkat azzal hálálja meg, hogy a fagyok beálltáig bőven ontja a napsárgától a barnás színekig terjedő, gyakran többszínű vagy tarka virágait.

Ugyancsak kedveltek a bársonyvirág pirosas, barnás vagy sárga fajtái, amelyek a legáltalánosabb tarka színű  változatoktól jól elütnek, és gyönyörű színfoltot alkotnak a virágoskertben.

A büdöskének – számos előnyös tulajdonsága mellett az is a javára írható, hogy – kevés betegsége, károsítója van. A csigák azonban, nagyvirágú testvérével együtt (Tagetes erecta), nagyon szeretik, lombját idő előtt lerágják, ezért csigás helyek közelébe ne ültessük!

Mivel  a bársonyvirág hazánkban nem tud áttelelni, az egynyári dísznövények közé soroljuk. Az egészséges tövekről leszedett, érett magvakat, megszárítva felhasználhatjuk a következő évi magvetésre.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk