Image default

„Vetemény(es)védő szuperhős”

A bársonyvirág

Aki kertbarát és olyan szerencsés, hogy saját veteményese van, már biztosan megtapasztalta, hogy nem mindig kiszámítható a termés. A kártevők ugyanis velünk élnek. Mindig. Cikkünkből kiderül, hogyan segíthet ezen a problémán a bársonyvirág!

A gondosan előkészített kert, a válogatott minőségű magok és palánták elültetése önmagában sajnos még egyáltalán nem garancia a sikerre. Régen az időjárás kiszámíthatatlansága volt a fő rizikótényező, napjainkban azonban a jégesők, a fagy és a szárazság okozta termésveszteséget fokozzák a változatos formában és egyre nagyobb mennyiségben jelenlévő kórokozók és kártevők.

Ez is érdekelheti

Legyinthetnénk és elintézhetnénk permetezőszerekkel ezt a kérdést! A növényvédelem összes módszere, a termesztett és vadon termő növények mennyiségi és minőségi károsításának elhárítása XXI. századi eszköznek tűnik ebben a küzdelemben. Ám a növényvédőszer-maradványok veszélyesek lehetnek az emberi egészségre, ezért használatuk csak komoly információhalmaz birtokában lehet biztonságos.

Nem kell azonban elkeserednünk! Létezik néhány természetes módszer, amely akár önmagában, akár kiegészítésként segítségünkre lehet a veteményeink megóvásában. Itt van például a bársonyvirág (büdöske), amelyről kevesen tudják, mennyire hatékony a kártevők távoltartásában. Ha azt gondoljuk, hogy ez a meggyőződésünk csupán a népi megfigyelésen alapul, akkor bizony tévedünk. Napjainkban komoly kutatások folynak a biológiai védekezés tudományos alapjainak bizonyítására, sőt az azonosított hatóanyagokat már felhasználják az új fejlesztések során.

Kertünk egyik „doktora” a bársonyvirág

A büdöske segíthet távoltartani a fonalférgeket a növény zöld részeiben lévő vegyületek segítségével (az ún. botanikai nematicidek közé tartozik). Ennek közvetlen oka az, hogy bár a növény gyökerének váladéka kelésre serkenti a férgeket, de táplálkozni nem tudnak belőle, így azok hamarosan elpusztulnak.

A paradicsom, futóbab és káposzta mellé jó ötlet bársonyvirágot vetni, sőt a sárgarépa sorai között is védelmet nyújt a sárgarépalegyek ellen. Virága vonzza a tetveket igen csak kedvelő zengőlegyeket, ezért nemcsak a veteményesben, hanem akár a rózsáink között is hasznos lehet a jelenléte.

Ha még nem említettük volna, a bársonyvirágnak kiváló rovarriasztó hatása is van, éppen ezért egyes rovarirtókban előszeretettel használják összetevőként. Egyszerre természetes és hatékony védekezési mód, ha a bogyós gyümölcsök közé és a gyümölcsfák tányérjába bársonyvirágot ültetünk.

Forrás: onlinelibrary.wiley.com,ncbi.nlm.nih.gov, link.springer.com, kertk.szie.hu,

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk