Image default

Kertészkedők figyelem!

Bársonyvirág vetőmagokat teszteltünk

A tavasz beköszöntével a Szupermentán ezúttal egy kertészeti termékre esett a választásunk. A köznyelvben csak „büdöskeként” ismert dísznövényt, pontosabban bársonyvirág vetőmagokat ellenőriztünk. Nézzük milyen eredmények születtek!

A kiskertekben felhasznált hobbivetőmagok jellemzően kis mennyiségben, bármelyik kertészeti termékeket forgalmazó boltban megvásárolhatóak. A széles kínálatból a legnagyobb számban fellelhető, színkeverék vagy mix megnevezésű, kisvirágú, törpe bársonyvirág (Tagetes patula) hobbivetőmagok termékkörét emeltük ki.

Tudtad -e?

A jellegzetes illata miatt büdöskeként ismert bársonyvirág, nevét valójában bársonyos tapintású szirmairól kapta. Számtalan változata közül, a színkeverékekben, amint azt a nevük is mutatja, többféle törpe bársonyvirág színváltozat magja van, azok eloszlása azonban véletlenszerű. Lehetnek benne különböző színű fajták és az alapfaj küllemben nagy szórást mutató változatai is.

Összesen 10 terméket ellenőriztünk, melyek 8 kiszerelőtől származtak. Ezek között szerepeltek magyar, cseh és holland csomagolású termékek is.

Cikkünkben vásárlási jó tanácsokat olvashat vetőmagokhoz!

Terméktesztünk további eredményei

Laboratóriumi vizsgálatok
  • csírázóképesség (ép csíra, abnormális csíra, holt mag mennyiség)
  • tömegmérés (összehasonlító próba, a tasakon található tömeggel)
  • tényleges magdarab-szám ellenőrzés (összehasonlító próba, a tasakon található tömeggel)
  • tisztaság vizsgálat (felmérő vizsgálat)
  • idegenmag-tartalom (felmérő vizsgálat)
  • GMO-tartalom
Kicsírázik?

Vetőmagról lévén szó, az egyik legfontosabb értékmérő tulajdonság a csírázóképesség, amely megadja, hogy az elvetett magok hány százalékából fejlődik növény.

Egyes magról kelő dísznövények vetőmagjának minimális csírázóképessége rendeletben rögzített. A törpe bársonyvirág vetőmagok csírázóképességének határértéke 65%.

A vizsgált vetőmagok csírázóképessége 79-95%-ig terjedt. Átlagosan 86% volt, ami kifejezetten jó eredménynek mondható.

Problémás tömegek (összehasonlító próba, a tasakon található tömeggel)

A termékek csomagolásán kötelező feltüntetni a termék tömegét vagy a tasakba kerülő magvak mennyiségét, amit rendelet szabályoz. A feltüntetés módja választható, így a kiszerelő maga dönt, hogy a magok mennyiségét tömegben vagy a magvak darabszámában adja meg.

Laboratóriumban megvizsgáltuk a magvak nettó tömegét, vagyis hogy a vetőmag tömege megfelel-e a tasakon feltüntetettnek.

A vizsgált 10 termékből 6 mintánál a vetőmagvak tömege kevesebb volt a csomagoláson feltüntetettnél. Hivatalunk a problémáról tájékoztatja az érintett vetőmag-forgalmazókat, az eredményeket pedig átadja a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező fogyasztóvédelmi hatóságnak.

Tudtad -e?

Kis tömegeltérés biológiai okokkal is magyarázható, ugyanis a magvak nedvességtartalma a tárolási hely páratartalmától függően változó. A mérések ugyanakkor jól mutatják azt a jelenséget, hogy a kiszerelők általánosságban túlzott mértékben takarékoskodnak a magvakkal a kiszereléskor, és nem számolnak egy esetleges tömegvesztéssel.

Tényleges magtartalom (összehasonlító próba, a tasakon található magdarab-számmal)

Ahogyan a tömeget, úgy a magvak darabszámát is ellenőriztük.

A vizsgált 10 mintából 2-nél tüntettek fel magdarab-számot. Vásárlói szempontból is megnyugtató, hogy ezekben a tételekben a tényleges magmennyiség jóval meghaladta a feltüntetett mennyiséget.

vetőmag

Tisztaság- és idegenmag-vizsgálat

Hasznos információ lehet a vásárlók számára a vetőmagok idegenmag-tartalma, valamint tisztasága is. Mivel mindkét paraméter a magok szennyezettségére utal, nem csak a termék minősége, de a gyommagtartalomból eredő túlmunka és a nettó tömeg szempontjából sem elhanyagolható, mit tartalmaz a tasak. Ezért felmérő vizsgálat keretében megvizsgáltuk a termékeket.

Tudtad -e?

Idegen magon minden olyan növény magját értjük, amely nem az adott kultúrnövénynek megfelelő. Lehet gyommag vagy más termesztett növény magja is.

A vizsgált tételek közül 7 esetben találtunk kis mennyiségű, 0-6 db közötti idegen magot a törpe bársonyvirág magok között. Az egyik tételnél négyféle gyommaggal szennyeződött a vetőmag, amely leginkább a vetőmagtermesztő-tábla nem megfelelő kultúrállapotára, azaz gyomosságára utal.

6 további esetben más dísznövények magját találtuk a tasakokban, amely származhatott a vetőmagtisztító gép nem kellően alapos tisztításából, de keveredés történhetett a vetőmagtermesztő-táblában, vagy a technológia nem kellő betartása miatt is.

A tisztaságvizsgálat során a tasakok tartalmából laboratóriumi szakembereink tömegméréssel állapították meg az idegenanyag-tartalmat és megadták ennek a vetőmag tömegéhez viszonyított %-os arányát. Idegen anyag lehet kő, talajrög, növényi maradvány (szárrész, tört mag, maghéj stb.), valamint idegen mag.

 

A törpe bársonyvirág vetőmagok minimális tisztasági értéke 92%. A vizsgált 10 termékből 4 nem érte el a tisztaságra vonatkozó meghatározott értéket. Hivatalunk felhívja az érintett vetőmag forgalmazók figyelmét a hiba javítására.

Hat bizonyult megfelelően tisztának, amelyek között még 100%-os tisztaságot is mértek az egyik hazai kiszerelésű vetőmagtételnél.

GMO-mentes

Hazánk mezőgazdasága és vadon élő szervezetei esetén a genetikailag módosított szervezetek tilalmát a természet védelméről szóló törvény mellett az Alaptörvény is rögzíti.

A GMO-vizsgálat egyik tétel esetében sem állapított meg géntechnológiával módosított szervezettel való szennyezettséget.

Hatósági vizsgálatok

Elvégeztük a vetőmag tételek jelölésének ellenőrzését is. Vizsgáltuk az alapvető termékinformáció meglétét, a minőséget megóvó és zárt csomagolást, a származást, illetve egyéb a tasakon feltüntetett információknak való megfelelést, például a lejárati időt.

Egy terméknél eltért a tasak elején és hátulján feltüntetett kiszerelő cég. Az ellentmondásos jelölés miatt hivatalunk figyelmezteti az illetékes forgalmazót.

Milyen szabályoknak kell megfelelnie egy vetőmagnak? Cikkünkből megtudhatja!
Honnan származik?

Az Európai Unióban csak olyan forgalmazó végezhet vetőmag kiszerelést, csomagolást, amely regisztrált a megfelelő tagállami hatóságnál. Magyarországon a Nébih a hatáskörrel rendelkező növénytermesztési hatóság. A hazai kiszerelők esetében így a saját nyilvántartásunkban szereplő adatokkal vetettük össze az ellenőrzött tételek kiszerelőit és forgalmazóit.

A vetőmagvak csomagolásán található azonosító szám alapján a Szupermenta teszt során vizsgált vetőmagok esetében elmondható, hogy a hazai kiszerelésű magvak nagy része Hollandiából és Németországból érkezett. Ezek esetében hazánkban csupán a csomagolás, azaz a kiszerelés történt. Kiszerelés tekintetében még cseh és holland tételeket vizsgáltunk a teszt során.

A származási vizsgálat minden vizsgált tétel esetén megfelelő eredményt adott.

Szupermenta-tipp

Dísznövény vetőmag vásárlásakor érdemes a terméken feltüntetett információkat tüzetesen átnézni, hiszen a termék felhasználásához érdemi információkat találunk a tasakon. A betakarítás ideje vagy a lejárati év feltüntetése kiemelten fontos információ a felhasználhatóságról, hiszen jelentősen befolyásolhatja a vetőmagok csírázóképességét.

A vetőmagok esetében sem maradt el a kedveltségi teszt. Ha kíváncsi mely termékek állhattak dobogóra, kattintson!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk