Világos, vörös, esetleg barna? Ki mit szeret? Nézzük milyen sörök vannak!
Sörök csoportosítás szerint
Világos sör: színe sárga, habja fehér (pilseni, dortmundi, világos müncheni).
Félbarna, vagy vörös sör: vörös, vöröses-barna szín, fehér vagy krémszínű habbal (bécsi).
Barna sör: barnás, sötétbarna, vagy fekete színű ital, krémszínű habbal. (müncheni, bajor).
Alkohol tartalom szerint
Alkoholmentes: alkoholtartalma legfeljebb 0,5 V/V%.
Alkoholszegény: alkoholtartalma 0,5 és 1,5 V/V% közötti.
Normál: 1,5-8 V/V % közötti alkoholtartalom.
Nagy alkoholtartalmú: alkoholtartalma több mint 8,0 V/V %.
Eredeti extrakttartalom alapján
Kommersz sörök: vonadékanyag-tartalma 160 KJ alatti.
Minőségi sörök: 160 KJ fölötti vonadékanyag-tartalom.
Erjesztési eljárás alapján
Spontán erjesztésű (Lambic/Lambiek)
- Lambic
- Faro
- Gueuze
- Kriek
- Framboise
A spontán erjesztésű sörgyártási technológia, napjainkban már csak Belgium egyes területein használatos. A spontán erjedésű sörök közül a legismertebb fajta a száraz, kissé savanykás, gyümölcsös aromájú, szinte szénsavmentes Lambic. Az idő elteltével különböző változatai jelentek meg: a Faro, a cseresznye hozzáadásával készülő Kriek, a málnás Framboise, a cukrozott és kevert Lambic, valamint a Geuze, amely különböző fajtájú és évjáratú Lambic-ok keveréke.
Felső erjesztésű (Ale)
- Bitter Ale
- Brown Ale
- Golden Ale
- Mild Ale
- Pale Ale
- India Pale Ale
- Belga erős ale
- Strong Ale/Old English Ale
- Stout, Oatmeal Stout
- Sweet Stout
- Milk Stout
- Imperial Stout
- Porter
- Barley Wine, Saison/Sezones
- Scotch Ale/Scottish Ale/Wee Heavy
- Trappist
Ale-típusú söröket, felső erjesztésű élesztőkkel (az élesztő a sörlé tetején lebeg), 10-21°C-on, rövid ideig erjesztik. Ez a technológia a sörfajták legszélesebb körét öleli át, mint például a világos (pale), keserű (bitter), barna (porter), árpabor, alt sör, trappista és az erős barna söröket (stout). Melyek közül is a legismertebb, az Ale, melynek különböző altípusai is léteznek, ilyen az édes Cream Ale, a száraz Bitter Ale (ezen belül: világos- Pale Ale, barna- Brown Ale), a Scotch Ale, Irish Red Ale. Ugyanakkor, felső erjesztéssel készül az édeskés Stout és a kissé csokoládés ízű Porter is. A felső erjesztésű technológia Nagy-Britannia területén terjedt el leginkább, de házi sörfőzdék is előszeretettel alkalmazzák.
Ez is érdekelheti
Alsó erjesztésű (Lager)
- Pils/Pilsner/
Pilsener - Bock/Bok/Bak
- Dry Beer
- Helles
- Schwarzbier
- Kellerbier
- Marzen/Oktoberfest
- Dunkel/Dunkels
A lager-típusú söröket, alsó erjesztésű élesztőkkel (az élesztő a sörlé aljára süllyed), 2-10°C-on hosszú ideig érlelik, minimum egy hétig 0 °C körüli hőmérsékleten. Lager-kategóriába tartoznak a müncheni és bécsi fajták, a baksörök, doppel baksörök, pilzeni, valamint márciusi és októberi fesztiválsörök is. Mind közül a legismertebb, a Pils és a Bock.
Hibrid, különleges eljárással készülő sörök
- Búzasör/Weizen/
Weissbier/Wheat - Wit/White
- Alt/Altbier
- Kölsch
- Gőzsör/Steam Beer/Dampfbier
- Smoked Beer/Rauchbier
- Seasonal/Winter/ Christmas Beers
Az alsó és felső erjesztési eljárás kombinálása, változtatása hozta létre a negyedik kategóriát. Ilyen, különleges eljárással készül a búzasör is, amely eredetileg felsőerjesztésű, viszont a jobb érés segítése érdekében alsóerjesztésű élesztőt is adagolnak a sörléhez. Más sörfajtát tekintve, említésre méltó még a Kölsch, amely felsőerjesztésű, de alsóerjesztés hőfokán érlelik. Valamint a gőzsör, amely pont ennek ellentéte, mivel alsó erjesztéssel készül, de a felső erjesztés hőfokán tárolják.
Forrás: Magyar Élelmiszerkönyv 2-96 számú irányelv, Michael Jackson: Sör, M-ÉRTÉK Kiadó 2008.