A búzasörök tesztje
Legújabb terméktesztünkben a búzasörök kerültek terítékre. Akadt köztük világos szűrt-szűretlen, vörös, félbarna és barna is. A búzából készült sörök mára már nagy népszerűségnek örvendenek az egész világon. Nem véletlenül, hiszen ez a sörcsalád tartalmazza a leginkább frissítő és nyárias söröket. Ezek a kedvelt nyári hűsítők tényleg biztonságosak? A kóstolók tetszését vajon melyik nyerte el?
Ezúttal összesen 18 terméket teszteltünk, melyek minden fogyasztó számára elérhetőek a nagyobb kereskedelmi láncokban. 9 üveges, valamint 9 dobozos tételt vizsgáltunk, melyek Magyarországról, Németországból, Belgiumból, Hollandiából, Ausztriából és Franciaországból származnak.
A NÉBIH referencia laboratóriumaiban megmértük az élelmiszerbiztonsági szempontból fontos paramétereket, továbbá ellenőriztük a gyártmánylapok megfelelőségét, és vizsgáltuk a minőségi mutatókat is. A búzasörök gyártmánylapján feltüntetett információknak minden esetben összhangban kell lenniük a termék jelölésén feltüntetett adatokkal, valamint azok összetételével.
Az átfogó vizsgálat eredményei alapján megállapítható, hogy az ellenőrzött tételek minőségi paraméterei megfelelőek. Toxin- és nehézfémtartalmuk, valamint a növényvédőszer-maradékok minden esetben a megengedett határérték alatt voltak.
Nem maradhatott el a glifozát, mint növényvédő szer hatóanyagra vonatkozó vizsgálat sem, amely az elmúlt időszakban a nemzetközi tudományos világban oly sok vitát és nagy érdeklődést váltott ki. Megnyugtató eredmény született ebben a vonatkozásban is, mivel a glifozát egyetlen sörben sem volt kimutatható.
A minőségi paraméterek, mint például alkoholtartalom, CO2 tartalom, eredeti extrakttartalom, valódi extrakttartalom, szín, energia tartalom meghatározása során is megfelelő eredmények születtek.
A részletes vizsgálati eredményeket tekintse meg letölthető táblázatunkban.
Ez is érdekelheti
Mindezek alapján megállapítható, hogy a hazai forgalomban lévő búzasörök a jogszabályi előírásoknak megfelelően kerülnek a polcokra. A 18 búzasör átfogó ellenőrzése során egyetlen esetben sem állapítottunk meg hiányosságot.
A kedveltségi vizsgálaton laikusokat és szakértőket kértünk meg, hogy pontozzák a búzasöröket. A sörkóstolás egyik érdekessége, hogy – a borkóstolással ellentétben – le is kell nyelni a kortyot, mert a sörökre jellemző kesernyés ízt csak a garat táján érezhetjük igazán.
A tesztelők összesen 18 búzasört kóstoltak, melyek alkoholtartalma 4,5-7% között változott. Volt köztük világos szűrt-szűretlen, vörös, félbarna, barna, valamint egy biosör is. A kóstolás során az értékelők ezúttal sem tudták melyik terméket kóstolják. A tesztelők a megjelenést, illatot, ízt és az összbenyomást értékelték.
A laikus és szakértő kóstolók kedvencének a Hoegaarden minőségi világos belga fehér búzasör bizonyult. A második helyen holtverseny alakult ki a hazai előállítású, szűretlen vörös Alakor Biosör és a Paulaner Hefe-weissbier német világos szűretlen búzasör között. A harmadik helyen a Chimay belga minőségi félbarna búzasör végzett.
Kapcsolódó tartalmaink
ÖSSZESÍTETT EREDMÉNYEK
A részletes eredményeket
bemutató táblázatot
itt letöltheti!