Image default

Hány korsó búzasör egy kiló kenyér?

Biztos sokan elgondolkodtak már rajta egy hideg korsó, finoman gyöngyöző búzasörrel a kezükben, hogy tulajdonképpen mennyi gabonára van szükség a frissítő italhoz. Nos, hasonlóan az élet többi élvezetes ajándékához, a búzasört sem érdemes kicsiben, korsónként mérni. Azt viszont meg tudjuk mondani, hogy mennyi hozzávalóra van szükség tíz liter, azaz 20 korsó sör elkészítéséhez.

A legáltalánosabb búzasör receptek szerint a búzasörhöz 2:1 arányban kell búzamaláta és árpamaláta. Ez azt jelenti, hogy tíz liter sörhöz 1,4 kg búzamalátára és 0,7 kg árpamalátára van szükség. Ezen kívül kell még hozzá 10-15 dkg komló is és összesen 17 liter víz. Ennek jelentős része elpárolog a főzés során. Minél lágyabb a víz, annál jobb, de a búzasör elbírja a keményebb vizet is. A bak vagy kettősbak sörök elkészítéséhez 2-2,2 kg búzamalátát kell cefrézni és az árpamaláta, valamint a komló arányát is ehhez mérten kell emelni.

Ez is érdekelheti

A precíz számítás során azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a gabona már a malátázás során is veszít 20-25 százalékot a súlyából. A fenti adatokból kiderül, hogy minden veszteséget beleszámítva egy korsó sörhöz nagyjából 9- 13 dkg búza kell.

Csak a miheztartás végett jegyezzük meg, hogy egy kiló házikenyér elkészítése 90 dkg lisztet emészt fel. Ebből pedig barátok közt is kijön 7-10 korsó friss, zamatos búzasör.

Forrás: Wolfgang Vogel: Házi sörfőzés, Mezőgazda Kiadó 2015.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk