Eláruljuk, miért!
A világ narancstermelése kb. 62 millió tonna évente, ennek egyharmadát Brazíliában termelik meg. A narancs trópusi, szubtrópusi növény, ezen az éghajlaton Ausztráliától Délkelet-Ázsiáig mindenhol termesztik. A legnagyobb termelők még az Egyesült Államok, Kína, India. Brazília (legnagyobb körzet Sao Paulo állam) és az USA (legnagyobb termelő Florida állam) adja az összes termelés felét, a termés legnagyobb része narancslé formájában kerül értékesítésre. Kedden olvashatod a Nébih narancs terméktesztjét!
Mit tudunk a narancsról?
A narancs (Citrus sinensis) a citrusfélék nemzetségének legismertebb és legnagyobb mennyiségben termesztett faja. Termesztésének története az ókorba vezet vissza, a neve valószínűleg szanszkrit eredetű.
Ez is érdekelheti
Az évezredek során számos fajta, változat és hibrid alakult k belőlei, a legfontosabb fajtacsoportok és fajták:
Navel csoport: a Navel tipusú narancsokra jellemző, hogy a bibepontnál kis kitüremkedés látható (navel=köldök), félbevágva pedig belül egy másik „kis narancs” látható. A gyümölcs partenokarp, azaz megtermékenyülés nélkül fejlődik, ezért nincsenek benne magok. Viszonylag vastag héjú, édes ízű, friss fogyasztásra ajánlott fajták. Az alapfajta Navel mellett a hazai kereskedelemben a Navelina, Washington Navel kapható leginkább.
Valencia fajtacsoport: ide tartoznak az ún. lénarancsok, ipari feldolgozásra, légyártásra ezek a fajták a legalkalmasabbak.
Vérnarancsok: Fokozott antocián termelődés jellemzi ezeket a fajtákat, amitől belül pirosas színű a gyümölcs, illetve a kifacsart lé. Néha a piros színeződés a héjon is látszik. Legismertebb fajta a Moro és a Tarocco.
Egyéb fajták: A hazai fogyasztó találkozhat még az előző csoportokba nem tartozó Salustiana fajtával, ami egy édes, friss fogyasztásra való narancs.
A teljesség kedvéért még meg kell említeni a kifejezetten savszegény fajtákat, amelyeket ajánlanak az érzékeny gyomrúaknak is, de sajnos ritkán szállítják külföldre, leginkább helyben értékesítik.
Érdekes lehet még, hogy a keserű narancs (bitter orange), amit nyersen vagy lének nem fogyasztanak, de likőrbe, narancslekvárba, illóolajnak feldolgoznak, az nem narancs, hanem pomelo és mandarin hibrid. A citrusok között rengeteg hibridet találhatunk.