December hónapban hivatalunk a pezsgőket ellenőrizte Szupermenta projektjében. A vizsgálat eredményeinek megjelenése előtt arról is írunk, hogy szakembereink pontosan mire figyeltek a vizsgálatok során.
A minőségi pezsgő definíciója
A minőségi pezsgő olyan termék, amelyet első vagy második alkoholos erjesztéssel nyernek friss szőlőből, szőlőmustból, vagy borból. A tárolóedény kinyitásakor kizárólag az erjedésből származó szén-dioxid szabadul fel, amelyben 20°C-os hőmérsékleten, zárt tárolóedényekben tárolva 3,5 bar-nál nem kisebb túlnyomás uralkodik az oldott szén-dioxid jelenléte miatt, és amely esetében az előállítására szánt küvék összes alkoholtartalma legalább 9 térfogatszázalék.
Laborvizsgálatok
Az analitikai vizsgálatoknak a 607/2009/EK bizottsági rendelet 26. cikk, a 127/2009 (IX.29.) FVM rendelet 37. §, valamint a termékleírásokban meghatározottakra kell kiterjedniük.
Megmértük tehát a megmintázott tételek
- sűrűségét,
- tényleges- és összes alkoholtartalmát % vol-ban kifejezve,
- tényleges alkoholtartalmát g/l-ben kifejezve,
- összes extrakt-, redukáló cukor-, szacharóz, összes cukor, cukormentes extrakt tartalmát,
- hamutartalmat,
- titrálható savtartalmat borkősavban, illetve illósavtartalmat ecetsavban kifejezve,
- összes és szabad kéndioxid tartalmat mg/l-ben,
- ólom-, réz- és vastartalmát,
- pH-t,
- vizsgáltuk 20°C-on a pezsgő nyomását,
- ochratoxin,
- növényvédőszer-maradék vizsgálatot is végeztünk.
Ez is érdekelheti
Hogyan kerülhet forgalomba?
A hazai pezsgők esetén minden estben a forgalomba hozatal előtt kötelesek a termelők megvizsgáltatni a termékeiket. A fenti analitikai paraméterek mellett érzékszervi bírálaton is átesnek a vizsgálandó tételek. Amennyiben megfelelnek az előírásoknak forgalomba hozatali engedélyt kapnak, ami után már forgalmazható a tétel.
A külföldi pezsgők esetében a forgalmazónak kell biztosítani a pezsgő nyomonkövethetőségét, valamint a külföldi vizsgáló laboratórium mérési eredményeit bemutatni, amely ellenőrzés során a tétel azonosítását teszi lehetővé.
Jelölések ellenőrzése
A Bizottság 607/2009 EK rendelete (2009. július 14.) 1. illetve 2. szakasza írja elő a címkén kötelezően illetve választhatóan feltüntethető adatokat.
Az ellenőrzések során hatóságunk az analitikai, érzékszervi jellemzők mellett a forgalomba került tételek címke jelölését is átvizsgálták.