Image default

Mi pezseg a pohárban?

A habzó, a gyöngyöző, a Sec, a Brut…
Az év vége felé közeledve egyre többen vásárolnak valamilyen buborékos alkoholos italt az ünnepek fényének emelésére. A fajták között azonban sokszor nagy a keveredés, ezért röviden bemutatjuk, hogy mi is kerül a pezsgőspohárba. – INFOGRAFIKÁVAL!

Borból készült szén-dioxid-tartalmú italok között többfélét különböztetünk meg. Alapvetően elmondható ezekről, hogy szén-dioxid eredete és mennyisége meghatározza a termékek élvezeti értékét. Lássuk, hogy lehet őket csoportosítani.

Habzóbor az, melynek palackjában legalább 3 bar nyomás uralkodik, és a szén-dioxid szaturálással kerül az italba. Ezt hasonlóan kell elképzelni, mint ahogy a szódavíz készül. A szén-dioxidot belepumpálják a borba és ettől lesz szénsavas az ital. Ennél a fajtánál nagy buborékokat láthatunk a pohárban, ez a szénsavtartalom hamar el illan.

A következő kategória a gyöngyözőbor, amely készülhet ugyanúgy, mint a pezsgő, tehát erjesztéssel, vagy akár szaturálással is, amikor a szén-dioxidot külön teszik a borhoz, mint a habzóbor esetében. Ez utóbbinál a címkén fel kell tüntetni, hogy a termék „szén-dioxid hozzáadásával készült gyöngyözőbor”. Ebben a kategóriában a nyomás alacsonyabb,  1-2,5 bar közötti lehet. A szén-dioxid itt a termék frissességének hangsúlyozását hivatott szolgálni.

Ez is érdekelheti

Pezsgő esetében, a habzóborhoz hasonlóan 3 bar nyomásnak kell lennie a palackban. Itt kizárólag az erjesztésből származó szén-dioxid lehet az italban, tehát ez a legnemesebb az eddigi három kategória közül. Összehasonlításképp a pezsgő nagyjából kétszer annyi szén-dioxidot tartalmaz, mint a gyöngyözőbor. Azonban ettől a pezsgő nem feltétlenül karcosabb, ha jó minőségű az ital, a többlet szén-dioxid kellemes, simogató érzetet kelt fogyasztása közben.

Vannak továbbá úgynevezett „minőségi pezsgők”, amelyek esetében már minimum 3.5 bar nyomás az előírás a pezsgőknél részletezettek szerint. Emellett az alapbornak, amelyből a minőségi pezsgő készül, kissé magasabb alkoholtartalommal kell rendelkeznie.

Az „illatos minőségi pezsgők”, mint ahogy a neve is jelzi olyan pezsgők, melyeket illatos szőlőfajtából (muskotályos fajták) készítettek.

infografika

Cukortartalom alapján hét kategóriára oszthatjuk a pezsgőket:
  • A legédesebb a Doux (vagy Édes) pezsgő, melynek cukortartalma legalább 50 gramm literenként.
  • Ennél kissé szárazabb a Demi Sec (vagy Félszáraz) kategória, mely 32-50 gramm/liter cukortartalmú.
  • Ezt követi a Dry (vagy Sec vagy Száraz) pezsgő, 17-32 g/l cukorral.
  • Extra Dry (Extra száraz) az a változat, ahol a cukortartalom 12-17 g/l között mozog.
  • Ennél még szárazabb a Brut pezsgő, melynek literjében maximum 12 gramm cukor található.
  • A következő az Extra Brut legfeljebb 6 gramm per liter cukortartalommal.
  • A legszárazabb pedig a Brut Nature, mely 3 gramm/liter cukornál nem tartalmazhat többet.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk