Image default

Mentás érdekességek

A menta közkedvelt fűszernövény hazánkban, de vajon hogyan kapcsolódik a görög mitológiához? Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány érdekességet erről a növényről, így többek között erre a kérdésre is választ kaphatnak.

  1. Magyarországon a legismertebb fajták közé tartozik a fodormenta, valamint a borsmenta, amelyet angol mentaként is említenek.
  2. Léteznek olyan különleges mentafajok, amelyeknél a kellemes mentolos aroma mellett további illatok és ízek is felfedezhetők. Ilyenek például a citrom-, az alma-, a narancs- vagy az ananászmenta, de találkozhatunk zöldesbarna levelű csokoládémentával is.
  3. A menta neve görög eredetű. A mitológia szerint Hádész, az alvilág istene szemet vetett Menthe nimfára. Hádész féltékeny és feldühödött felesége, Perszephoné fűszer- és gyógynövénnyé változtatta a gyönyörű nimfát.
    Egy másik változat szerint Hádész változtatta át a nimfát mentává, hogy megmentse őt Perszephoné bosszújától.
  4. Érdemes gyümölcsfák közelébe ültetni ezt a növényt, mivel a virágja mágnesként vonzza a méheket, ezáltal elősegítheti a beporzást.
  5. Ha szárítani szeretnénk, abban az esetben az ollóval levágott hajtásokat tegyük három percre mikrohullámú sütőbe úgy, hogy egy kis pohárban kb. fél deciliter vizet is melléteszünk. De a hajtások csokorba kötve is száríthatók a padláson vagy sötét, száraz helyen fellógatva.
  6. Nyugodtan fagyaszthatjuk is, ha később szeretnénk felhasználni. Egy jégkockába rejtett, fagyott mentalevél igazán jól jöhet többek között a mentaszörphöz vagy egy finom limonádéhoz.
  7. A frissen szedett virágrügyes hajtásokból desztillálással nyerik ki a borsmenta illóolaját, melyet a gyógyászaton kívül az élelmiszeripar és a kozmetikai ipar egyaránt felhasznál. A kozmetikai cikkeknél számos termék összetevői között felbukkan a menta, ilyenek például a szájvizek, a fogkrémek, az illatszerek, a krémek és a fürdőszerek.
  8. Egyszerűen készíthetünk belőle hűsítő lábfürdőt otthon is, csupán egy csésze mentateára van szükség hozzá.

Forrás: MDOSZ 2013/1

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk