Image default

Mi lehet a bazsalikomban?

Téged is érdekel, hogy egy termékteszt során a Nébih laboratóriumban melyik terméket milyen paraméterre mérik és miért? A vizsgálatok típusának és irányának kiválasztását szakértői döntések alapozzák meg. Lássuk, hogy a bazsalikomok esetében mely érvek döntöttek, és ezek milyen szakmai szempontokon alapulnak.

A laboratóriumi vizsgálatok típusát maga a termék határozza meg. Meghatározóak a termesztés, előállítás és a feldolgozás folyamatának jellemzői, továbbá a termék tulajdonságai.

A cserepes bazsalikom kockázatosnak számíthat a talajjal való kapcsolat és a növényvédő-szeres kezelés miatt. Leveleit gyakran frissen, hőkezelés nélkül fogyasztják, így higiéniai szempontból is nagyobb élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent.

Növényvédőszer-maradék analitika

A bazsalikomot is kezelik növényvédő-szerekkel, amik bizonyos idő alatt elbomlanak, de ehhez feltétlenül be kell tartani az előírt élelmezés-egészségügyi várakozási időt. A frissen fogyasztott termékek esetében különösen nagy jelentősége van az utolsó növényvédelmi kezelés óta eltelt időnek.

A Nébih laboratóriumi vizsgálatai képesek kimutatni, ha ennek nem tesz eleget a termesztő, és túl korán engedi a kereskedelembe termékét. Ilyenkor ugyanis a hatóanyag nem tud lebomlani és a megengedettnél nagyobb mennyiségben van jelen a növényben, ami már egészségügyi kockázatot jelenthet.

Akár 300-nál is több hatóanyag jelenlétét is képesek megállapítani a Nébih laboratóriumaiban. Ha a vizsgálatok során a szakemberek határértéket meghaladó mennyiségű növényvédőszer-maradékot találnak, a hatóság az adott tételt kivonja a forgalomból és eljárást indít.

Ez is érdekelheti

Nitráttartalom mérése

A leveles fűszernövények – így a bazsalikom is – leveleiben halmozza fel a nitrátot, amit a talajból (műtrágyából) vesz fel. Bizonyos szint felett ez mérgező lehet. Éppen ezért fontos volt tudnunk, a bazsalikomban mekkora mennyiségben található nitrát, és ez jelenthet-e egészségügyi kockázatot.

A jelenségről és kockázatokról bővebben olvashattak már a Nébih hivatalos online felületén is.
Mikrobiológia

A bazsalikom felületén előfordulhatnak olyan baktériumok, amelyek megbetegedést okozhatnak, ha az élelmiszert nem megfelelő higiéniás viszonyok között kezelik. Nyersen fogyasztott termékek esetében a kockázat még nagyobb, ezért az ilyen termékeknél a környezet (csomagolóüzem, raktár) higiéniai viszonyai és a dolgozók személyi higiéniája különösen meghatározó. Erre vonatkozó, mikrobiológia vizsgálatokat szintén végeznek a Nébih laboratóriumaiban.

Cserepes bazsalikom terméktesztünk során megvizsgáltunk a mintázott termékeket a fenti szempontok mentén. A vonatkozó előírásoknak valamennyi megfelelt.

Az eredményekről részletesebben olvashatnak korábbi cikkünkben.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk