Image default

A kerti bazsalikom díszítő értékű, magyar fajtái

A bazsalikom igen alakgazdag növény, számtalan faját, típusát, és változatát ismerjük. Fajtái a zöld és bíborszínű, kis- és nagy-, keskeny- és ovális-, sima- és fodros levelű, eltérő illatú változatokból kerültek ki.

Magyarországon is többféle, fűszernek ajánlott típus kapható, de kevésbé ismert, hogy a kilencvenes években, egy egynyári dísznövény nemesítési program keretében, hazánkban bazsalikom nemesítésével is foglalkoztak.

Dr. Kovács Zoltán professzor és csapata három, nemzetközi elismerést kivívott, díszítő értékű fajtát hozott létre. Ezek a ’Bíborfelhő’, a ’Bíborgömb’ és a ’Zöldgömb’. E fajták kiemelkedő tulajdonsága, hogy hazánk szélsőséges, száraz klímáján is megőrzik díszítőértéküket. Ezek a fajták elsősorban kertjeinket díszítik, de alkalmasak ételeink fűszerezésére is.

’Zöldgömb’ -Zöld színű, kislevelű fajta, várható magassága (extenzív viszonyok között):  25-30 cm.

bazsalikom

Ez is érdekelheti

’Bíborgömb’ – Lila színű, kislevelű fajta, várható magassága (extenzív viszonyok között): 25-30 cm.

’Lilagömb’ – A ’Bíborgömb’ javított változata, annál sötétebb és egyöntetűen gömbformát adó fajta.

bazsalikom’Bíborfelhő’ – Lila színű, nagylevelű fajta, várható magassága (extenzív viszonyok között): 50 cm.

bazsalikomA dísz-bazsalikomok egymással jól társíthatók, növényágyásokban, kisebb csoportba ültetve kiváló színfoltot képeznek. Jól mutatnak rusztikus kőedényekben, színes műanyag cserepekben is.

Fotó: Szabó Mária, NAIK

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk