Image default

Egy friss fűszeres felmérés

Bazsalikomokat teszteltünk

Hogy miért esett legújabb választásunk egy friss fűszernövényre? Fogyasztása egyre nagyobb teret nyer mindennapi étkezéseinkben. Nem csupán élelmiszerüzletekben találkozhatunk vele, hanem például barkácsboltokban is összefuthatunk ezzel a növénnyel. Kíváncsiak voltunk tehát, vajon valóban azonnal fogyasztható? Van-e különbség a palánta és a fűszerként árusított növény között? A Szupermenta legfrissebb tesztjén a cserepes bazsalikomoknak kellett kiállniuk a Nébih próbáját.

Ez is érdekelheti

A magyarországi áruházakban végzett polc-felmérésünk alapján hat mintát vettünk a termesztés helyén. Egy termelő volt, aki kimondottan fűszernövény termesztésre szakosodott, és nagy tételben, modern gépesítéssel termeszti a cserepes fűszernövényeket. Valamennyi, általunk meglátogatott kereskedelmi láncban az ő termékeivel találkozhatunk. A másik öt termelő jóval kisebb volumenben foglalkozik fűszernövényekkel, dísznövény- és zöldségpalánta nevelés mellett.

bazsalikom

Négy termelőnél a fűszernövények termesztése egyáltalán nem különül el a dísznövényekétől, azaz a dísznövénypalántákkal együtt kezelik a fűszernövényeket is. Kiemelendő, hogy ez a gyakorlat nem helytelen, de a különböző növényvédő szerek felhasználásakor esetenként jóval nagyobb figyelmet igényelhet a termelőtől.

Minden növényvédő szer címkéjén kötelező feltüntetni az adagolást, és az élelmezés-egészségügyi várakozási időt, melyek betartása rendkívül fontos. Ha a növényvédő szereket előírás szerint alkalmazzák, akkor azok használata, és az így kezelt zöldségek, gyümölcsök, fűszernövények fogyasztása biztonságos.

A hatósági ellenőrzés során vizsgáltuk a permetezési napló megfelelő vezetését. Az értékesítési célra szánt növény, növényi termék előállítása, raktározása és feldolgozása során végzett növényvédő szeres kezelésekről – beleértve a csávázást is – ugyanis permetezési naplót (vagy gazdálkodási naplót) kell vezetni. Ez azt jelenti, hogy a termelő köteles a növényvédő szeres kezeléseket dokumentálni. Azaz fel kell tüntetnie, hogy mikor, mely növénynél, milyen növényvédőszert használt és mekkora mennyiségben. A fogyasztásra szánt termékek növényvédőszer-maradék tartalmát a NÉBIH kockázatbecslés alapján rendszeresen és folyamatosan ellenőrzi.

Bazsalikom terméktesztünk során a permetezési napló adatai és a laborvizsgálat eredménye két esetben nem egyezett teljes mértékben. Ennek oka lehet a permetezési napló nem megfelelő vezetése, illetve az „elsodródás” jelensége. Ez utóbbi a nem körültekintő szerhasználat miatt lehetséges, amikor is a szomszédos területről, növénysorokról a légmozgás miatt vagy a nem megfelelő kijuttatás miatt, azokra a növényekre is jut a növényvédő szerből, amelyeket nem áll szándékunkban kezelni. A fent említett két bazsalikom esetében ez élelmiszerbiztonsági kockázatot ugyan nem jelentett, de a dokumentáció nem megfelelősége miatt eljárás indult.

Természetesen a mintavételnél a vetőmagok eredetét is ellenőrizték a szakértő kollégáink. Jó hír, hogy valamennyi növényt professzionális vetőmagból nevelték. A bazsalikom technológiájából adódódóan pár nap alatt eladásra kész növénnyé fejlődik, valamint a betegségekre is kevéssé fogékony ezért a termelők nem permetezik.

Növényvédelmi felügyelőink ellenőrizték, hogy a termesztés során a termelők betartották-e a növényvédelmi előírásokat, majd laboratóriumi célra hatósági mintát vettek. A laboratóriumokban növényvédőszer-maradék, nitrit-nitrát tartalom és mikrobiológiai vizsgálatokat végeztek el, melyek eredménye negatív lett. Érdekesség, hogy a cserepes bazsalikomot – ahogyan más fűszernövényeket is – egy termesztőt leszámítva nem élelmiszerként állítják elő. Mindez elviekben fokozott élelmiszer-biztonsági kockázatot jelenthetne, de terméktesztünk laboratóriumi vizsgálati eredményei alapján a termék nem mondható kockázatosnak.

Laboratóriumi vizsgálataink eredményeit megtalálhatják
letölthető, részletes táblázatunkban.

Kedveltségi tesztünk során több szempont alapján vizsgáltuk a bazsalikomot.

Tesztelő csapatunk az étkezési célú felhasználásra a nagyobb lombú növényeket preferálta, amelynek az Iván Virág Kft. terméke felelt meg leginkább.

bazsalikom

 

Ha inkább kiültetés céljából választunk növényt, akkor az alacsonyabb, alulról bokros, erős szárú, jó kondícióban lévő példányt keressük. Kiültetésnél lényeges szempont a megfelelő nagyságú és egészséges gyökérzet. Ezt otthon úgy állapíthatjuk meg legegyszerűbben, hogy a növényt kiütjük a cserépből, amellyel láthatóvá válnak az egészséges hajszálgyökerek. Ha a gyökerek a földlabdát teljesen átszőtték, de még nem nőtték túl, akkor biztosan megfelelő lesz erre a célra.

A fűszernövények jó eltarthatóságánál a talaj minőségének is nagy jelentősége van. Az értékelés során a kötöttebb termesztő közeget preferáltuk, amelyben kevesebb volt a tőzeg aránya.  A magas tőzegtartalmú termesztő közegben a növények könnyebben kiszáradnak, nehezebben nedvesíthetőek, tehát a növény elpusztulásának kockázata jóval nagyobb. A talaj minősége szempontjából a Beretvás és Társa Kft.-től vett minták bizonyultak a legjobbnak.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a termelők ellátják-e kellő információval a terméket. Feltüntetik-e, hogy a bazsalikomot „friss fogyasztásra” vagy „kiültetésre” szánja a termelő, árusító. Sajnálatos tanulság, hogy Zöldpont ’98 Kft. és az Iván Virág Kft. kivételével a többi helyen nem találtunk erre vonatkozó információt.

Friss bazsalikom esetében rendkívül meghatározó a jellegzetes illat. A levelek megdörzsölése után a legkellemesebb illatúnak a Zöldpont ’98 Kft. Aroma 2 fajtáját találtuk.

cserepes bazsalikom

A végső sorrend a következőképpen alakult: első lett a Zöldpont ’98 Kft. terméke. Másodikként zárt az Iván Virág Kft. által termesztett bazsalikom, míg a harmadik helyen a Tóth István fűszernövénye végzett.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk