Image default

10 érdekes tény a bazsalikomról

A bazsalikomot évezredek óta termeszti és hasznosítja az emberiség. Ennek oka elsősorban aromás, édeskés, némiképp a szegfűszegre emlékeztető illata és íze. Egy jó olaszos fogás szinte elképzelhetetlen egy-két kövéren dagadozó bazsalikomlevél nélkül. Lássuk, milyen érdekességeket rejt ez az illatos fűszer!

1.A bazsalikom szó a ’baszileosz’ azaz ’király’ szóból ered.

2.A növény eredetileg Indiából származik. Az első európai írásos említés az 1100-as évekből való.

3.A bazsalikom az ajakosok (vagy más néven árvacsalánfélék) családjába tartozik sok más fűszernövényhez hasonlóan, mint például a menta, kakukkfű vagy a zsálya.

4.Ugyan nálunk a bazsalikom lágyszárú, egynyáriként viselkedő növény, melegebb éghajlatú országokban több éven keresztül is díszeleg. Szára valamelyest elfásodik, megjelenése pedig bokorszerű lesz.

5.A 1000 darab bazsalikommag mindössze 1 gramm.

Ez is érdekelheti

6.  A vízgőzdesztillációs lepárlással friss növényből előállított illóolaját nemcsak az élelmiszeriparban, de az illatszergyártásban és gyógyászatban is felhasználják.

7. A szárított levelek étvágyjavító, emésztést elősegítő és szélhajtó hatásúak.

8. A bazsalikom illóolajának egyik jellegzetes összetevője az eugenol, mely a szegfűszeg illóolajának fő komponense.

9. A friss bazsalikom az illóolajon kívül tartalmaz még jelentős mennyiségű K, A és C vitamint is.

10. Léteznek dísznövényként regisztrált fajták is, mint pl. a magyar nemesítésű ’Bíborfelhő’’Zöldgömb’ és ’Bíborgömb’, melyek szép, színes lombjukkal és virágaikkal díszítenek (ezek is ehetőek, de kevésbé aromásak.)

Következő cikkeinkben még több érdekességet olvashattok a dísz-bazsalikomokról,
és a fűszernövény ápolásához is hasznos tanácsokat kaphattok!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk