Image default

Koffein, vitamin és propilén-glikol – avagy mit miért vizsgáltunk az energiaitalokban?

Az energiaital terméktesztünk folyamán számos laboratóriumi vizsgálatot végeztek szakembereink. Cikkünkben azt járjuk körbe, miért vizsgáltuk a termékek koffein-, vitamin- vagy éppen a propilén-glikol tartalmát.

Koffein

A koffein a kávé, a tea és a kakaóbab gyümölcsében, magjában vagy levelében megtalálható alkaloid. Az élelmiszeripari termékekben (pl. energiaitalokban, kólában) lévő koffein mennyisége a készítmény előkészítésétől, gyártási módjától és természetesen a fogyasztás céljától függően változik. A koffein a szervezetünkbe kerülve csökkenti a fáradtság érzetét, éberen tartja a testet.

A vizsgált energiaitalok koffeintartalma megfelelt a termékek csomagolásán feltüntetett értékeknek.

Vitaminok

Vitaminokat csak akkor lehet élelmiszerhez adni, ha a hozzáadás eredményeként az adott élelmiszerben megfelelő mennyiségben lesz jelen az adott vitamin. Ennek pontos meghatározása rendeletben szabályozott. A tesztben vizsgált energiaitalokhoz előállításkor főleg B-vitaminokat adtak, ezért vizsgáltuk a csomagoláson feltüntetett értékeknek való megfelelőséget.

A laboratóriumi vizsgálatok szerint egy termék B12-vitamintartalma alacsony volt, ezért az érintett élelmiszer-vállalkozóval szemben hatósági eljárás indult.

Propilén-glikol (E 1520)

A propilén-glikolt (Propán-1,2-diol) az élelmiszeripar olyan adalékanyagként használja, amelynek hordozó funkciója van. Ez az anyag lehet például aromában és színezékben is. A készterméken az összetevők között ezt az adalékanyagot nem kell jelölni.  Italok esetében az E 1520 felső határértéke forrástól függetlenül 1000 mg/l.

A vizsgált energiaitalokban a propilén-glikol tartalom határérték alatti mennyiségben volt.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk