Image default

A legkedveltebb májasok és májkrémek

A májasok, májkrémek hatósági és laboratóriumi ellenőrzése mellett ezúttal sem maradhatott el a kedveltségi vizsgálat. Kíváncsi, mely termékek léphettek fel a dobogóra? Cikkünkből kiderül!

A Szupermenta kedveltségi teszt célja valamennyi terméktípus esetében az, hogy a termékeket vizsgálva és ízlelve, egyéb, fogyasztói szempontból releváns információkkal egészítse ki a Nébih hatósági és laboratóriumi vizsgálatait.

Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy szakértő és laikus kóstolók egyaránt pontozzák a termékeket, hiszen így több különböző, akár eltérő vélemény is megjelenhet a végeredményben, amelynek köszönhetően általános képet kaphatunk.

Fogyasztói és vásárlói szempontokat figyelembe véve a résztvevők ezúttal 37 májkrémet kóstolhattak meg. Külön kategóriát képviseltek a fő májösszetevőként csirkemájat, valamint sertésmájat tartalmazó termékek.

A termékek értékelése most is „vak-kóstolásos” módszerrel történt, azaz nem tudták, mely sorszám, melyik márkát takarja.

A tesztünkben résztvevő csirke-, illetve sertésmájasok, májkrémek eredményeit külön összesítettük, így két rangsor és két dobogó született.

A résztvevők 4 fő értékelési szempont mentén bírálhatták a termékeket.

  • Külső megjelenést tekintve egyenletes, világos, krémszínű, jól tisztított májdarabok jellemzik. Zsírkiválás a máj hőkezeléséből adódóan, változó mennyiségben nem kifogásolható. Nem tartalmazhat foltokat, zöldes vagy szürkés elszíneződéseket, amelyek romlásra vagy nem megfelelő tárolásra utalhatnak.
  • Állaga akkor megfelelő, ha kellően puha, a májmasszában halvány drapp/rózsaszínű májdarabok találhatók. A termék metszéslapja homogén, jól kenhető és csomómentes. Folyós, széteső állag nem jellemzi. Bőrkedaraboktól, illetve idegen összetevőktől mentes.
  • Friss, kellemes illatnak kell érződnie, amely a fűszerezést és az adott fajra/fajokra jellemző májat idézi. A savanyú vagy egyéb kellemetlen szagok, amelyek romlásra utalhatnak, nem megfelelőséget jeleznek.
  • A termék íze legyen harmonikus, megfelelően fűszerezett. Kellemesen sós, az adott fajra/fajokra jellemző máj íz érezhető. Nem megfelelő, ha kesernyés, savanykás vagy bármilyen egyéb kellemetlen mellékíz tapasztalható.
A kedveltségi vizsgálat eredményei

A kóstolóink által legfontosabbnak ítélt tulajdonság a májasok és májkrémek íze volt.

A fő májösszetevőként csirkemájat tartalmazó termékek rangsorát tekintve a dobogó legfelső fokára a „Premiko fejedelmi csirkemájkrém 120g” állhatott, második helyen a „Hamé csirkemájas libamájjal 105g” végzett, míg harmadikként a „Premiko fejedelmi csirkemájkrém kacsamájjal 120g” zárt a Szupermenta rangsorában.

A fő májösszetevőként sertésmájat tartalmazó termékeket illetően első helyezett lett a „Globus sertésmájkrém 62g”, a dobogó második fokára léphetett fel a „Dárdás sertésmájkrém 65g”, míg a harmadik helyet a „Hamé tízórai ínyenc sertésmájkrém 48g” érdemelte ki.

májkrém termékteszt csirkemáj a fő májtartalom
májkrém dobogó sertésmáj a fő májtartalom

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk