Image default

A banánok osztályozása

Ma már egyikünk számára sem rejtély, hogy nemcsak a Nébih szakemberei tesztelik a banánokat. Mielőtt a zamatos gyümölcsök a kereskedelmi forgalomba kerülnének, jó néhány előírásnak meg kell felelniük. Ezen elvárások nagyobb részben a zöld és még éretlen, de értékesítésre már előkészített – akár csomagolt – gyümölcsökre vonatkoznak.

A 1333/2011/EU rendelet tartalmazza azokat a főbb előírásokat, amelyeknek eleget kell tenniük a banánoknak ahhoz, hogy eljussanak a termőföldtől az asztalig.

Ez is érdekelheti

Amikor minimumkövetelményekről esik szó, akkor olyan tulajdonságok összességére gondolunk, amelyeknek minden banánnak meg kell felelnie, függetlenül attól, hogy melyik minőségi osztályba tartozik. Ilyen alapkövetelmény, hogy a gyümölcs legyen:

  • ép, tiszta,
  • megfelelően kemény,
  • sérülésektől, nyomásfoltoktól mentes,
  • kártevőktől, idegen anyagtól, felületi nedvességtől mentes,
  • gombakártételtől mentes.
Rendezzük osztályba a banánokat!

A banánok minőségi osztályozásuk alapján „Extra”minőségűek, illetve I. és II. osztályúak lehetnek.

Extra osztály: Ebbe a kategóriába kizárólag kiváló minőségű banán sorolható. A gyümölcsnek a fajtára és/vagy a kereskedelmi típusra jellemző tulajdonságokkal kell rendelkeznie.  Felületi hiba csak akkor megengedett, ha annak mérete nem haladja meg az 1 cm2–t, ezen túlmenően pedig nem befolyásolja a termék megjelenését, minőségét vagy eltarthatóságát.

I. osztály: Ide a jó minőségű banán sorolandó. A fajtára és/vagy a kereskedelmi típusra jellemző tulajdonságokkal kell rendelkeznie. Kis hibák – amennyiben nem károsítják a gyümölcs húsát – megengedettek, ideértve például az enyhe alaki és héjhibákat, de ezek összfelülete nem haladhatja meg a 2 cm2-t.

II. osztály: Minden olyan banán ide sorolandó, amely a magasabb osztályoknak nem, de a minimumkövetelményeknek megfelel. Alaki, mechanikai hibák – mint dörzsölés, karcolás, héjhibák – megengedettek, amennyiben a banán azok mellett is megtartja lényeges minőségi, eltarthatósági és külső megjelenési tulajdonságait. A hibák összfelülete nem haladhatja meg a 4 cm2-t.

A banánra nemcsak minőségi, hanem méretelőírások is vonatkoznak. A rendelet szerint a banán mérete: legalább 14 cm hosszú és 27 mm vastagságú legyen.

Vásárlóként leginkább a banán jelölését érdemes szemügyre vennünk. E tekintetben jellemzően az alábbi adatok állhatnak rendelkezésünkre:

  • azonosító adatok (csomagoló és/vagy forgalmazó neve és címe),
  • a termék pontos megnevezése,
  • a termék eredete,
  • kereskedelmi jelölések,
  • hivatalos ellenőrző jel.

Forrás: 1333/2011/EU rendelet

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk