Image default

Banánokat teszteltünk

Néhány évtizeddel ezelőtt még ritka gyümölcsnek számított hazánkban a banán. Napjainkban azonban már bárhol beszerezhetjük ezt a gyümölcsöt. A Szupermentán ezúttal 14 különböző banánt vizsgáltunk. Eredményekért olvasson tovább!

A banán rendkívül sok féle módon felhasználható. Sütemények és főételek alapanyaga is lehet. A tápláló gyümölcs a felnőttek és egy gyerekek körében egyaránt népszerű. Sokan magasztalják, mások elutasítóan beszélnek róla. Kíváncsiak voltunk, hogyan vizsgáznak ezek a közkedvelt gyümölcsök a biztonsági és minőségi vizsgálatokon.

Ez is érdekelheti

A Szupermentán 10 üzletlánc polcairól 14 különböző banánt vetettünk vizsgálat alá.

A „hatósági kosárba” 1 „baby” banán, 3 bio és 10 konvencionális banán került. Fajtájukat tekintve a legtöbb gyümölcs Cavendish csoporthoz tartozó volt. Kolumbia, Dominikai Köztársaság, Kamerun, Kolumbia, Gána, Ecuador, Peru és Costa Rica térségéből származó banánok ezúttal sem úszták meg a laboratóriumi vizsgálatokat.

Kíváncsi, hogyan osztályozzák a banánokat? Kattintson!

A Nébih laboratóriumaiban elvégeztük a penész vizsgálatokat, továbbá banánonként több mint 350 növényvédőszer-maradék jelenlétét is mértük. Olyan értékek vizsgálatáról sem feledkeztünk meg, mint a kalcium, kálium és összes cukortartalom. Ne is húzzuk tovább az időt, lássuk az eredményeket!

Növényvédelmi felügyelőink a kereskedelemben, még a helyszínen ellenőrizték a nyomonkövethetőségi dokumentációkat, amivel kapcsolatban mindent rendben találtak.

Penészvizsgálat

Vizsgáltuk penészgomba jelenlétét a banán csúcsán és a gyümölcshúsban is. A kapott értékek alapján mindegyik gyümölcs megfelelőnek tekinthető.

A növényvédőszerek vizsgálata

A banánokat a trópusi területekről zöld állapotban szállítják azért, hogy még az érése előtt megérkezzen a kívánt célországba. Ezeket a gyümölcsöket köztudottan növényvédőszerekkel kezelik a növényi kórokozóktól és kártevőktől való megóvás érdekében.

Banánonként több mint 350 növényvédőszer-maradék jelenlétét mértük meg!

A növényvédőszer-maradék jelenléte szempontjából mindegyik banán megfelelt az előírásoknak.

Jó hír, hogy a vizsgált bio banánok esetében egyáltalán nem volt kimutatható növényvédőszer-maradék. A többi 11 gyümölcs esetében mutatott ki ugyan szermaradékot a laboratórium, de a mennyisége minden esetben a megengedett határértéken belül volt. Összesen 6 féle növényvédőszer hatóanyag volt kimutatható, amiből öt a gombaölő szerek (azoxistrobin, boszkalid, imazalil, miklobutanil, tiabendazol), míg egy a rovarirtó szerek (buprofezin) csoportjába sorolható.

A növényvédőszerek felhasználásáról még több információt olvashatnak a Nébih weboldalán! 

Így, hogy tudjuk, mindegyik banán megfelelt a biztonsági kritériumoknak, vegyük szemügyre beltartalmi értékeiket is!

Kalcium, kálium

Laboratóriumi szakembereink megmérték mindegyik banán kalcium és kálium tartalmát.

Kalciumból található meg legtöbb a szervezetben a többi ásványi anyaghoz viszonyítva. A banánokban mért legkisebb érték 60,3 mg/kg, a legnagyobb 95,3 mg/kg volt. Felnőttek számára az ajánlott napi referencia érték 800 mg (Forrás: OGYÉI).

A vizsgált banánok átlagosan 78,8 mg/kg kalciumot tartalmaztak.

Az ásványi anyagok többnyire együttesen erősítik egymás hatását, pl. kalcium a magnéziummal a szabályos szívműködést támogatják, foszforral együtt pedig az erős csontokért és a fogakért felelnek. A kalcium legfőbb forrásai a tej, tejtermékek, olajos magvak (pl. dió, szezámmag), zöldfőzelékek, szardínia, lazac.(Forrás: Kürti Gábor – Vitamin ABC)

A banánok kálium tartalma igen magasnak bizonyult. A 14 vizsgált banán közül a legkevesebb kálium tartalmú 3120 mg/kg-os volt, a legmagasabb pedig 3996 mg/kg-os. Felnőttek számára a magyar ajánlás szerint a napi referencia érték 3500 mg. (Forrás: OGYÉI) A vizsgálati eredmények alapján nem túlzás azt állítani, hogy káliumban bővelkednek a banánok.

A vizsgált banánok átlagosan 3450 mg/kg káliumot tartalmaztak.

Legfőbb kálium-források a zöld levelű főzelékfélék, de a burgonya, paradicsom, citrusfélék, napraforgómag is jelentős mennyiségben tartalmazza. A káliumionok a szervezet számára fontos ásványi anyagok, mivel szabályozzák (a nátriumionokkal együtt) a szervezet vízegyensúlyát és elősegítik az izmok, idegek zavartalan működését. (Forrás: Kürti Gábor – Vitamin ABC)
A banánok cukortartalma

Cukortartalom tekintetében a legkisebb érték 17,2 %(m/m) volt a laboratóriumi vizsgálatokon, míg a legmagasabb 24,3 %(m/m) volt.

A banánok átlagosan 20,3 %(m/m) összes cukrot tartalmaztak.

Persze ne feledjük, hogy a gyümölcsök cukortartalma az érési folyamattal változik. Ez a banánoknál sincs másképp. Érdekességképp egy kis viszonyítás: a kis cukortartalmú gyümölcsnek számító málnában az átlagos cukortartalom 4,42 %(m/m). (Forrás:USDA)

Ha kíváncsi, mely banánok végeztek az élen a Szupermenta kedveltségi vizsgálatán, kattintson! 

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk