Image default

9+1 tipp cseresznye- és koktélparadicsom fajták termesztéséhez

A cseresznye- és koktélparadicsom fajták is megtermelhetőek a házikertben, de akár a balkonon is. Cikkünkben most összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet a koktélparadicsom termesztéséhez.

1. Az ültetéshez vásároljunk megbízható forrásból kész palántát. Ügyeljünk arra, hogy a palánták ne legyenek megnyúltak. Ha mégis kicsit hosszabb palántáink vannak, ültessük őket mélyebbre. A paradicsom jól bírja a mély ültetést, a talajba került szárrészeken is gyökeret fejleszt. Ha lehetőségünk van növényházban vagy télikertben termeszteni, érdemes saját palántát nevelni, hiszen így biztosak lehetünk, hogy a kívánt fajtánkat ültethetjük ki.

2. Számos folytonnövő cseresznye illetve koktélparadicsom hibrid áll rendelkezésre, a kereskedelemben, melyeket a profi termelők használnak. Ezek vetőmagára elég borsos, 1 szem mag ára 20 Ft-tól 4-500 Ft-ig terjedhet. Jó esetben be tudunk szerezni belőlük kisebb 100 szemes kiszerelést, melyet száraz hűvös helyen tárolva 3-4 évig, de hűtve akár hosszabb ideig is fel tudunk használni.

Ez is érdekelheti

Tudtad -e?

Korábban a cseresznyeparadicsomokat repedésre érzékenynek tartották, ma azonban már számos gömbölyű és hosszúkás bogyójú fajtát is találunk, melyek megfelelő termesztéstechnológia mellett szabadföldön is alig repednek.

3. Ha hosszú ideig szeretnénk szedni és nagyobb termésmennyiség a célunk, válasszunk folytonos növekedésű fajtákat. Ezekhez a típusokhoz célszerű támrendszert építenünk. A cseresznyeparadicsomok a nagyobb bogyójú fajtáknál gyorsabb növekedésűek, ezért mindenképpen a talaj felett legalább 2,5 m magas oszlopokra (akác vagy acélcső) van szükség a támrendszer kialakításához. Az oszlopokat 2,5-3 m-re rakhatjuk egymástól tetejükre acélhuzalt feszítve. Alkalmazhatunk ikersoros elrendezést is. Ebben az esetben az oszlopok az ikersorok közepére kerülnek, tetejükre pedig T alakban kb. 50 cm hosszúságú vízszintes részt rögzítünk. A már jól begyökeresedett növényekre hurkolhatjuk a műanyag zsinórt, melyet a huzal felett áthúzva ún. csúszó kötéssel visszakötünk. A zsinór mellett vezethetjük fel a növényeket mindig egy irányban – az óramutató járásának megfelelő irányba – tekerve ügyelve arra, hogy a hajtáscsúcsot ne törjük le. A feltekerésnél a levelek tövében fejlődő hónaljhajtásokat még kis korukban csípjük ki vagy törjük ki. Így egy szárat felvezetve a talajtól távol tarthatjuk a növényeket.

4. A palántanevelést március közepe után kezdhetjük, így április vége-május elejére kész palántánk lehet. Ha már nem kell tartanunk hajnali talaj menti fagyoktól, kiültethetjük a növényeinket.

5. Kiültetés előtt érdemes magasabb káliumtartalmú klórmentes összetett műtrágyát a talajba keverni. Ha lehetőségünk van jó minőségű, érett istállótrágyát használni, az mindenképpen kedvező hatású.

6. A paradicsom érzékeny a gombás és baktériumos betegségekre, ezért kerüljük a levelek nedvesítését. Célszerű a sorok alá csepegtető szalagot fektetni és azon keresztül öntözni.

7. Optimális esetben már június végétől elkezdenek érni a legkorábbi fajták első bogyói. Az érés mindig a fürt felső részéről indul. Egyszerre akár 3-4 fürt is érik. Folyamatosan az érés sorrendjében bogyónként szedjünk, elkerülve az érett bogyók eső utáni felrepedését. Ha a lombot egészségesen tudjuk tartani, a fagyokig szedhetjük a terméseket. Az őszi időszakban azonban már vékonyabb a bogyók termésfala, esős időben könnyen repednek, fertőződnek. Ha eléggé elszántak vagyunk a támrendszer tetejére kertészeti fóliából megfelelő vázra rögzítve „esernyőt” alakíthatunk ki, így az ősszel a felső szinteken érő bogyókat és a lombot szárazon tarthatjuk.

8. A beteg, elöregedett leveleket az érő fürtökig szedjük le, ezzel is egészségesen tartva az állományt.

9. Ha a növény elérte a támrendszer tetejét, a csúszó kötéssel óvatosan elfektetve lentebb engedhetjük a szárat vagy a felső részt már hónaljazás nélkül hagyjuk elágazni.

+1 Termesztés a Balkonon

Balkonon is próbálkozhatunk a termesztéssel műanyag vödörben vagy nagyobb cserépben. Arra ügyeljünk, hogy a felesleges vízmennyiség távozhasson a közegből. Mindenképpen használjunk jó minőségű laza tőzeget (legjobbak a fekete és fehér tőzeg keverékek). A tápanyagellátást gyakori tápoldatos öntözéssel vagy összetett műtrágyával oldhatjuk meg, amely a paradicsomhoz ajánlott 6 hónapos hatástartamú szabályozott tápanyagleadású . Ha zsinór mellett fel tudjuk vezetni a növényeket, használhatunk folytonos növekedésű fajtákat, ha kevés a helyünk és erre nincs lehetőségünk, ültessünk determinált törpe növekedésű fajtákat, melyek karózást sem feltétlenül igényelnek. A szárazabb környezet miatt ügyeljünk a takácsatkák elleni védekezésre.

Kíváncsi milyen főbb betegségei lehetnek a paradicsomnak? Ide kattintva megtudhatja!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk