Image default

Ketchup teszt

Paradicsomon innen és túl

Ismét egy izgalmas Szupermenta teszttel jelentkezünk, ezúttal a ketchupokat állítottuk középpontba. A ketchup rendkívül sokoldalúan felhasználható élelmiszer. Népszerű sült krumplival, de a hot-dog vagy a hamburger is elképzelhetetlen nélküle. Mártások, szószok készülnek belőle és különböző ételek előállítására és ízesítésére is kiválóan használható.

A Nébih szakemberei összesen 38 terméket vontak vizsgálat alá, amelyből 19 tartósítószerrel, a másik 19 ketchup pedig tartósítószer nélkül készült.

Válogatott szempontrendszer alapján vizsgáltuk a termékeket a Nébih laboratóriumaiban:
  • növényvédőszer-maradék
  • zeller allergén kimutatás (amely termékek nem tartalmaztak összetevőként zellert és utalás sem történt zeller esetleges jelenlétére)
  • gluténtartalom (ha a gyártó gluténmentességet jelölt a terméken)
  • vízben oldható szárazanyag tartalom
  • cukortartalom (a tápértékjelölésben feltüntetett összes mono- és diszacharid)
  • édesítőszerek (Aszpartám, Ciklaminsav, Kálium-aceszulfám, Szacharin, Szukralóz)
  • tartósítószerek (Benzoesav, Szorbinsav)
  • 15-féle színezék adalékanyag jelenléte
  • szerves savak (citromsav, ecetsav, tejsav)

Ez is érdekelheti

A laboratóriumi vizsgálatok a teszt-termékek ellenőrzése során nem találtak élelmiszerbiztonságot veszélyeztető eltérést.

Mit eszünk, ha ketchupot (v)eszünk?

Közelebbről megvizsgálva, összetevői alapján a ketchup egy ismert koncentrációjú paradicsomsűrítmény alapú készítmény, amelyet ivóvíz, cukor (helyette vagy mellette esetleg édesítőszer), fűszerek, fűszerkivonatok, étkezési savak (ecetsav, citromsav, tejsav), különböző sűrítő anyagok, étkezési só, esetleg tartósítószerek (kálium-szorbát, nátrium-benzoát) felhasználásával állítanak elő. A gyártási technológia befejezéseként hőkezelést alkalmaznak (vagyis pasztőrözik a ketchup alapot), de előfordul, hogy hőkezelést és tartósítószert egyaránt használnak. Az így elkészült ketchupot végül csomagolóanyagba töltik, így kerül az üzletek polcaira.

Vajon miért szeretjük annyira a ketchupot? Cikkünkből kiderül!

Utánozhatatlan ízét, többek között a paradicsom és a fűszerek (pl. fahéj, kömény, babérlevél, kakukkfű, borsikafű, zsálya, szegfűszeg) ízének harmóniája biztosítják. Hozzáadott cukorként leggyakrabban cukorrépából készült szacharózt tartalmaz, de találhatunk olyat is, amely nyers nádcukor hozzáadásával készül. Néhány esetben édesítőszer helyettesíti a cukrot, amelyet kizárólag a csökkentett energiatartalmú vagy hozzáadott cukor nélkül készült termékek esetében lehet használni. A tesztben szereplő termékek előállítása során egészen pontosan szacharint (E 954), szukralózt (E 955), kálium-aceszulfámot (E 950) és szteviol-glikozidokat (E 960) használtak édesítőszerként.

Mitől lesz olyan sűrű a ketchup? Cikkünkből kiderül!
Paradicsomtartalom – mennyi is az annyi?

A ketchup meghatározó, legfontosabb alapanyaga a paradicsom, amelyet általában különböző koncentrációjú paradicsomsűrítmény formájában használnak fel a gyártók a termék készítése során. Az olyan élelmiszerek esetében, amelyeknél egy összetevő ilyen kiemelt fontosságú és megjelenik a termék nevében vagy a készterméken képi elemekkel hangsúlyozott, azt állíthatjuk, hogy az alkotóelem alapvetően jellemzi az élelmiszert. Ezért a vásárlók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló uniós rendelet alapján, az adott összetevő mennyiségi jelölése kötelező.

A paradicsom alapvető összetevője a ketchup termékeknek, ezért annak mennyiségét minden esetben jelölni kell.

A paradicsomtartalom jelölése a termékek nagy részénél a készítéshez felhasznált sűrített paradicsom százalékos arányának feltüntetésével történt. A gyártók illetve forgalmazók egy része a paradicsomtartalmat tüntette fel (X g paradicsom/100 g ketchup).

Két gyártó azonban sem a felhasznált paradicsom sűrítmény mennyiségét, sem a paradicsom tartalmat nem jelölte.  Egy esetben pedig a terméken elhelyezett pótcímkén, eltérő mennyiségű sűrített paradicsom összetevőt jelöltek, mint az eredeti (idegen nyelvű) címkén megadott érték.

A termékteszt során nyilvánvalóvá vált, hogy legtöbb esetben nem megfelelően jelölték a paradicsom tartalmat. Az összetevők között feltüntetett sűrített paradicsom százalékos mennyiségének jelölésével, nem derül ki a vásárlók számára egyértelműen a termék valódi összetétele. Ugyanis a gyártók által felhasznált sűrített paradicsomok különböző minőségűek (vagyis eltérő mennyiségű vízoldható szárazanyagot tartalmaznak) és ettől függően az azonos százalékos arányban felhasznált sűrítmények más és más „paradicsom” bevitelt eredményeznek.

A hatósági ellenőrzés során feltártuk ezt a helytelen jelölési gyakorlatot (ami 20 db termék jelölését érintette), és a gyártók valamint a forgalmazók számára előírtuk az átlagos paradicsomtartalom megadását (X g paradicsom/100g termék).  A felelős élelmiszer-vállalkozókat határidőket tartalmazó intézkedési terv elkészítésére kötelezte a hatóság. Ennek következményeképpen a közeljövőben a jelöléseket folyamatosan javítani fogják, ezért minden fogyasztó számára javasolt a módosított, jól beazonosítható információkat figyelni a termékek címkéin.

Kattintson ide, ha tudni szeretné mi derült ki a ketchupok további jelölési hibáival kapcsolatban!

Az átlagos paradicsomtartalomra vonatkozó információból ugyanis megtudható, hogy 100 g ketchup átlagosan hány gramm paradicsom felhasználásával készült, ezzel lehetővé teszi a fogyasztó számára, hogy megismerje a termék valódi összetételét és megfelelő vásárlói döntést hozhasson.

A termékeken feltüntetett és a számított adatok alapján, 100 g ketchup termék készítéséhez 28 g – 248 g paradicsomot használtak fel a gyártók a vizsgált termékek esetében. Ennek alapján jól látható, hogy mekkora különbségek vannak a piacon kapható termékek között.

 

Szupermenta terméktesztünkön egyaránt vizsgáltunk tartósítószerrel készült és tartósítószer-mentes, valamint hozzáadott cukor nélküli és édesítőszerrel készített, továbbá csökkentett cukortartalmú ketchup termékeket is.

A ketchupok átmentek a biztonsági és minőségi vizsgán

A Nébih szakemberei ellenőrizték, hogy élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelőek-e az ellenőrzött termékek. Kerestek növényvédőszer-maradványokat, valamint nem megengedett színezéket, vizsgálták az édesítőszerek és a tartósítószerek megfelelő használatát, de górcső alá vették a gluténmentességet ígérő ketchupokat is. Mivel több terméken jelölték a zellert, mint összetevőt vagy mint nyomokban fellelhető allergén anyagot, ezért ezen zöldség allergén szerepe miatt fontos volt a jelölés nélküli esetekben ennek ellenőrzése is. A vízben oldható szárazanyag tartalomra vonatkozóan sem uniós, sem hazai előírás nincs, így a gyártó által kiállított termékspecifikációban rögzített minőségi paraméterek megfelelőségét ellenőrizték a Nébih szakértői.

A termékek jelölésén egy gyártó és három forgalmazó feltüntette, hogy terméke „tartósítószer-mentes”. A vizsgált termékek körében 19 esetben tartósítószer felhasználása nélkül készítették a termékeket, azonban a gyártók illetve forgalmazók a termék ezen előnyös tulajdonságát nem minden esetben emelték ki a jelölésben (ennek feltüntetése azonban önkéntes).

Összességében a vizsgálat 25 ketchup esetében tárt fel kisebb-nagyobb jelölési hiányosságokat. Figyelembe véve a fellelt problémákat, a Nébih szakértői a hatósági eljárások kapcsán határidőket tartalmazó intézkedési tervet kértek az élelmiszer-vállalkozóktól. Kisebb jelölési hibák esetében figyelmeztetés és a súlyosabb esetekben élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabására is sor került, mintegy 300 000 Ft mértékben.

Kíváncsi mely ketchupok kerültek fel a dobogóra? Kattintson!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk