Image default

A dietetikus gondolatai a vajról

A konyhában használt zsiradékok látszólag folyamatos háborúban állnak egymással. Sokszor hallunk a koleszterinről, zsírsavakról, különböző élelmiszeripari eljárásokról… Az okfejtések sora végtelen. Mi most Antal Emese dietetikussal, szociológussal, a TÉT Platform szakmai vezetőjével beszélgettünk arról, hogy a vaj barát vagy ellenség.

Ahogy a szakértő elmondta: „A vaj önmagában véve nem ellenség. Persze tudnunk kell, hogy a termék nagyjából 80% zsírt tartalmaz, amelynek jelentős része telített zsírsav, így a koleszterinszintjükre ügyelőknek, a szív- vagy érbetegségük miatt diétázóknak és azoknak, akik fogyni szeretnének, oda kell figyelniük a mértékletes fogyasztásra.” Azonban azt is elmondta, hogy a vaj egy igen természetes anyag, mely egyáltalán nem, vagy csak nagyon kis mennyiségben tartalmaz adalékanyagot. Emellett a vaj az A-, D-, E és K- vitaminoknak is jó forrása lehet.

Ez is érdekelheti

Természetesen a vajat nemcsak frissen, de sütés-főzés során is használjuk, Antal Emese ezzel kapcsolatban is ajánl néhány egyszerű lépést. „Fontos tudnunk, hogy az optimális sütési hőmérséklet 160-180°C, ennél nagyobb hőmérsékleten a zsiradék fokozottan károsodik. Otthon a konyhában ezt akkor tudjuk legegyszerűbben ellenőrizni, ha beszerzünk egy ennek a mérésére alkalmas hőmérőt. Ha nincs ilyenünk, figyeljük azt, hogy a vaj soha ne legyen annyira forró, hogy már füstöl, ilyenkor ugyanis már elérte a 180°C-ot. Ezt mindenképpen el kell kerülni.” – mondta a szakember. Előfordulhat, hogy már kisebb hőmérsékleten (160-180°C körül) is füstölést tapasztalunk, ami annak a jele, hogy a vaj tönkrement. Ekkor már nem érdemes felhasználni semmilyen formában.

„Mint mindig, a vaj esetében is a legfontosabb a változatosság és a kiegyensúlyozottság az étrendben.” – összegezte a dietetikus. „Természetesen a tejfehérje-allergiában szenvedőknek mindenképp kerülni kell ezt a terméket, ugyanez igaz a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázata vagy jelenléte esetén. Aki pedig laktózintoleranciában szenved, csak speciális laktózmentes vajakat fogyasszon! Normál esetben pedig heti néhány alkalommal – például kenyérre kenve – nyugodtan ehetik, élvezhetik a vajat.”

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk