Image default

33 féle vajat tesztelt a Nébih

Vajakat vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Szupermenta terméktesztjén. Mindennapjaink egyik alapvető élelmiszerét élelmiszer-biztonsági és minőségi szempontból egyaránt megvizsgáltuk. A 33 mintázott – köztük négy laktózmentes – vaj közül valamennyi biztonsággal fogyasztható. Ettől függetlenül 11 terméknél mégis intézkedniük kellett szakembereinknek.

A vaj a kenhető zsírok kategóriájába tartozó állati eredetű termék. Kizárólag tejből és/vagy tejszínből készül, alapvető összetevője a tejzsír. Adhatóak hozzá az előállításához szükséges egyéb anyagok, vagyis adalékok, de kizárólag abban az esetben, ha ezek nem a tej bármely alkotóelemének teljes vagy részleges helyettesítését szolgálják. Tejzsírtartalom szerint megkülönböztetünk vajat, háromnegyedzsíros vajat, félzsíros vajat és kenhető vajkészítményt.

A Szupermenta ezúttal a vajakra fókuszált, azaz azokat a készítményeket vizsgáltuk, melyek tejzsírtartalma legalább 80, de kevesebb, mint 90%, maximális víztartalma pedig 16%, és zsírmentes tejszárazanyag-tartalma 2%.

A vajak típusairól korábbi cikkünkben bővebben is olvashatnak.

A hazai boltok kínálata alapján összesen 19 előállító 33 különböző termékét mintáztuk. 20 tételt magyar tejfeldolgozó üzem állított elő, 13-at más uniós tagállamé.

diagram

Ez is érdekelheti

Kíváncsiak voltunk a termékek laktóztartalmára is. Nyolc mintát – köztük négy laktózmentes terméket – vizsgáltunk ebből a szempontból. A „laktózmentes” feliratú vajak laktóztartalma kimutathatósági határérték alatt volt (<0,05g/100g). Megnyugtató hír tehát minden laktózérzékeny ember számára, hogy a vizsgált laktózmentes felirattal ellátott vajak valóban laktózmentesek. A nem laktózmentes feliratú vajak laktóztartalma 0,665-0,824 g/100g között változott.

Munkatársaink a termékek jelölését is ellenőrizték. A gyártás során hozzáadott – egyébként engedélyezett – adalékanyagot, a karotint (E 160a színezék) egy esetben nem tüntette fel az előállító, ami súlyos hibának számít.

Három termék csomagolására nem a hatályos jogszabályban előírt kereskedelmi név került, egy esetben pedig nem tüntették fel a csomagoláson a termék magyar nevét. Egy termék gyártmánylapja a hatályos jogszabálynál nagyobb víztartalmat tartott elfogadhatónak.

A tápértékjelölésekben is előfordultak pontatlanságok, amit feltüntetni ugyan csak 2016. december 13-tól kötelező, viszont önkéntes jelölés esetén meg kell felelni a vonatkozó jogszabálynak.

Néhány termék csomagolásán olvashatóak a „hagyományos”, „tradicionális”, „márkázott” szavak. Ezeket csak szigorúan meghatározott feltételek mellett lehet feltüntetni a termékeken. Az állításokat igazoló dokumentumok bekérése folyamatban van.

Hatósági eljárást összesen 11 termék esetében kellett indítani. Négy terméknél súlyos minőségi hiba miatt, további hét esetben jelölési hibák miatt.

Szakembereink akkreditált érzékszervi bírálatot is végeztek.
A vizsgálat részletes eredményei, a szakértői leírások táblázatunkban olvashatóak.

A kedveltségi tesztelésre ezúttal is sor került. Laikus és szakértő kóstolók tesztelték a 33 termék küllemét, illatát, ízét, állagát és kenhetőségét. Ezen szempontok alapján a legkedveltebb termék a Magyarországon előállított Auchan Tuti tipp vaj lett. Másodikként a német Meggle márkázott vaj, míg harmadikként az osztrák Milfina Lactofree végzett.

 

vaj

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk