Image default

A vajról dióhéjban

Mivel a vaj az egyik leggyakrabban használt alapanyagunk a konyhában, nem mindegy milyet használunk. Ezen termékek között is vannak különbségek, melyek befolyásolhatják a végeredményt, bármilyen ételt is készítünk.

A  hatályos uniós rendelet alapján a vajak szilárd, képlékeny, elsődlegesen „víz az olajban” típusú, emulzió formájú termékek, amelyek kizárólag tejből és/vagy bizonyos tejtermékekből készültek, és amelyek esetében a zsír az alapvető összetevő. Ugyanakkor adhatók hozzájuk az előállításukhoz szükséges egyéb anyagok, amennyiben ezen anyagok nem a tej bármely alkotóelemének teljes vagy részleges helyettesítését szolgálják.

Az emulzió egy vízfázis és egy zsírfázis változó arányú, de stabil keveréke. A tej egy „zsír a vízben” emulzió, míg a vaj „víz a zsírban”. A vajban ez a rendszer úgy lesz stabil, hogy tejből fázismegfordítás után a tömörödött zsírgolyócskák magukba foglalják az arányában jelentősen kevesebb vizes fázist.

emulzió

Ez is érdekelheti

A vaj tehát egy állati eredetű élelmiszer, igen kevés adalékanyagot tartalmazhat, és ha tartalmaz (pl. béta-karotint színezékként), azt a csomagoláson fel kell tüntetni.

A tejzsírtartalom szerint megkülönböztetünk vajat, háromnegyedzsíros vajat és félzsíros vajat és kenhető vajkészítményt.

  • A vaj tejzsírtartalma legalább 80, de kevesebb, mint 90 %, maximális víztartalma 16 %, és zsírmentes tejszárazanyag-tartalma 2 %.
  • A háromnegyedzsíros vaj esetében a termék tejzsírtartalma legalább 60 és legfeljebb 62 %.
  • A félzsíros vaj tejzsírtartalma legalább 39 és legfeljebb 41 %.
  • A kenhető vajkészítmény X %tejzsírtartalma lehet
    – 39 % alatti,
    – több, mint 41, de kevesebb, mint 60%,
    – több mint 62, de kevesebb, mint 80%.

A vaj minőségét tehát leginkább a tejzsírtartalom határozza meg. Vásárláskor erre érdemes odafigyelni.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk