Image default

Milyen szín a vajszín?

Amikor kibontunk egy vajat, mind mást szeretnénk a csomagoláson belül látni: valaki a szép halványsárga színű terméket tartja szemet gyönyörködtetőnek, mások viszont tiszta hófehér vajat szeretnek a kenyérre kenni. A különbségnek azonban több oka is lehet.

A vaj sárga színét alapvetően a tej béta-karotin tartalma befolyásolja, azt pedig az állati takarmány összetétele határozza meg. Ha az állat magasabb béta-karotin tartalmú takarmányt fogyasztott (főleg pillangós növények és fűszénák), akkor a vaj színe sötétebb lesz.

Ez is érdekelheti

Ezen kívül az elkészült termék színét még az előállítás során hozzáadott színezékek, a karotinok (E 160a) is befolyásolhatják. A színezékként használt karotinok egyben antioxidáns funkcióval is rendelkeznek, így védik a terméket az avasodástól (oxidációtól). A színezék hozzáadása tehát jogszabályban engedélyezett, viszont ebben az esetben a termék csomagolásán ezt fel kell tüntetni.

A sötétebb színárnyalat viszont hosszabb idejű és nem megfelelő hőmérsékleten végzett tárolás során is kialakulhat. Ezt az elváltozást a saját hűtőnkben is megfigyelhetjük, egy „ottfelejtett” vaj esetén, amikor is nemkívánatos anyagok (pl. peroxidok, aldehidek, ketonok) keletkeznek. A kellemetlen csípős, karcos íz és a szagelváltozás is a termék romlását jelzi, ezért ezeket a termékeket ne fogyasszuk.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk