Image default

11 érdekes tény a vajról

A vaj mindennapjaink megszokott része, mégis számos olyan tény van, amiről szinte még biztosan nem hallottunk. Lássuk a legmeglepőbbeket.

  1. Egy kiló vaj előállításához hozzávetőlegesen 21 liter tejre van szükség.
  2. A három legnagyobb előállító ország India, az Egyesült Államok és Pakisztán. India egyedül nagyjából 5 millió tonna vajat készít évente, ami a világ vajtermelésének több mint egyharmada. Európában Franciaország és Németország a legnagyobb termelő.
  3. Az ókori Európában kozmetikumként is jelentős volt, a görögök és rómaiak testápoló szerként és a haj fényesítésére is használták.
  4. A VI. és XIX. század között az írek és skótok mocsaras területekre ásták el a vajat, mert a talaj savas tulajdonsága miatt tovább volt eltartható az étel. Éppen ezért ezekben az országokban a mocsaras területeken talált leggyakoribb régészeti lelet a vaj.
  5. A középkorban számos országban sokkal erősebben sózták a vajat, mint manapság, ez is a hosszabb tárolhatóságot szolgálta. Fogyasztás előtt a vajat vízbe kellett áztatni, hogy ne legyen kellemetlenül sós ízű az étel.

Ez is érdekelheti

6. A termék sárga színéért a karotin felel. Épp ezért a vaj remek A-vitamin forrás, emellett található még benne E, D és K vitamin is.

7. Két evőkanál vajban (kb. 10 gramm) nagyjából 8 gramm zsír és 71 kalória található.

8. Mostanában egy (újra) felfedezett alapanyag a ghí, vagyis az indiai tisztított vaj. A ghí nem más, mint a vajból kinyert tiszta zsiradék, ami sokkal nehezebben romlik meg, így meleg éghajlaton is könnyebben tárolható.

9. Manapság reneszánszát éli a vajas kávé is. Áldásos egészségügyi tulajdonságokat tulajdonítanak a reggeli kávéba kevert 1-2 kávéskanálnyi vajnak. Ez az ital azonban nem a XXI. század találmánya, először Etiópiában készítették így a feketét már a X. században!

10. „A leggyorsabban megvajazott 10 szelet kenyér” világrekordját az amerikai Kathy Carrier tartja 29.11 másodperccel.

11. Bár a legtöbb termék tehéntejből készül, készítenek ezen kívül kecsketejből, juhtejből és bivalytejből is vajakat.

 

Források:
https://www.dairygoodness.ca
http://nutritiondata.self.com/
http://www.irishcentral.com/
www.guinnessworldrecords.com/
https://academy.farmersweekly.co.nz/

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk