Image default

A kézműves sör

Az utóbbi években emelkedett a kézműves söröket előállító kisüzemi főzdék száma, és egyre több helyen találkozhatunk a termékeikkel. Ha valamilyen különleges ízű sört szeretnénk kipróbálni, akkor érdemes megkóstolni ezeket! Cikkünkben bemutatjuk, mik azok a kézműves sörök, és mitől különlegesek.

A Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint az az egyedi jelleggel bíró termék nevezhető kézműves/kézmíves élelmiszernek, amelynek előállítása során a különös gondosság, a „mívesség”, a kézzel végzett és a szaktudás által irányított munkafolyamat dominál. Kézműves terméket elsősorban kézi technológiával állítanak elő. Egyes munkafolyamatok gépesíthetők, azonban az előállításnak a közvetlen emberi irányításon és a kézi munkavégzésen, emberi erőfeszítésen, tapasztalaton kell alapulnia.

Kézműves sör minden olyan sör, amelyet kis, független főzdék készítenek hagyományos módszerekkel, különleges recept alapján. A kézműves sörfőzőkre jellemző, hogy gondosan ügyelnek a részletekre, és megpróbálnak új ízeket, új típusokat előállítani. Mivel kisebb mennyiségben készítik a különféle söröket, bátrabban kísérletezhetnek, mint a nagyobb főzőüzemek.

A sörfőzők akár különböző füvekhez, fűszerekhez, gyümölcsökhöz vagy zöldségekhez is nyúlhatnak. Ha egymáshoz illő ízeket választanak, és ügyelnek a megfelelő mennyiségre, igazán izgalmas, ízletes söröket hozhatnak létre.

Tudta?

A füvek, virágok, gyümölcsök és fűszerek eredetileg a komló mai alkalmazásához hasonlóan a sör ízesítésére és baktériumoktól való megóvására szolgáltak. Használatuk izgalmas ízeket és illatokat adhat a sörnek.

A forralás utolsó perceiben vagy az erjedés negyedik napja körül adhatnak a készülő sörhöz például koriandermagot, kardamommagot, csillagánizst, fahéjrudat, édesgyökeret, vaníliarudat, borókabogyót, csipkebogyót, bodzavirágzatot, kaffirzöldcitrom levelet, narancs-, citrom- és zöldcitromhéjat vagy harangvirágzatot. Továbbá ízesíthetik a sört chilipaprikával, bodzabogyóval, eperrel, málnával vagy meggyel is; ezeket az erjedés negyedik napja körül lehet hozzáadni a főzethez.

Kézműves termékek előállításánál törekedni kell a felhasznált adalékanyagok, technológiai segédanyagok mennyiségének csökkentésére, valamint a természetes anyagok felhasználására.

Forrás: Greg Hughes: Házi sörfőzde, Magyar Élelmiszerkönyv

Kíváncsi hogyan szabályozza a Magyar Élelmiszerkönyv az ízesített söröket? Kattintson!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk