Image default

Alumínium és peszticidek, avagy mit miért vizsgáltunk a meggysörökben

Meggysör – meccsnézés és teraszok, kánikula és nyár. Ezek a kellemes gondolatok, amelyek leginkább eszünkbe jutnak a meggyes sörről. Emellett furcsa belegondolni, hogy ennél az italnál is ugyanúgy – mint bármely más élelmiszer esetében - előfordulhatnak élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő tényezők. Lássuk, mit mért vizsgáltunk a meggysörökben!

Az ízesített sörök esetében a különböző ízesítést szolgáló gyümölcsök hozzáadásával – a hagyományosan készített sörökhöz viszonyítva – a gyümölcs plusz összetevőként jelenik meg. Ezáltal felmerülhetnek – a gyümölcs sajátosságaihoz mérten – olyan paraméterek, amelyek vizsgálata élelmiszerbiztonsági szempontból indokolt lehet. Bár a meggyes sörök esetében, mivel a késztermékhez viszonyítva a gyümölcstartalom csekély hányadú, így az ebből adódó határérték feletti növényvédőszer jelenlétének esélye elenyésző, a teszt során néhány sör teljes peszticid-profilját meghatároztuk.

Az alumínium dobozos sörök esetében felmerült a fémszennyeződés esetleges csomagolásból való kioldódása. A dobozos kiszerelésű meggysörök esetében ezért vizsgálataink az alumínium mennyiségének ellenőrzésére is kiterjedtek.

Vizsgálataink lezárultával elmondható, hogy az ellenőrzés – a peszticid- és a fémmérést illetően is – kielégítő eredménnyel zárult.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk