Image default

Sörök a Magyar Élelmiszerkönyv szerint

A boltok polcain különféle sörökkel találkozhatunk. Ezek a termékek is úgy kerülhetnek forgalomba, ha megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak. Nézzük, milyen irányelveket fogalmaz meg az MÉ a sörre, ízesített sörre vonatkozóan!

A sör malátából, valamint pótanyagokból vízzel cefrézett, komlóval ízesített, sörélesztővel erjesztett, szén-dioxidban dús, általában alkoholtartalmú ital.

Az ízesített sör pedig olyan sör, amelyhez a komló helyett vagy mellett egyéb ízesítőanyagot is felhasználhatnak az ízhatás kialakításához. Ezen termékek részletes jellemzőit a gyártmánylap rögzíti.

Tudta?

A sörjelleg kialakításához szükséges aroma felhasználásával készült alkoholmentes sör nem számít ízesített sörnek.

Ízesített sörök esetében az ízesítőanyagot a sörgyártás műveletei, legkésőbb az érlelés vagy szűrés során adagolhatják a sörléhez vagy a sörhöz. Az érlelés, szűrés folyamán hozzáadott ízesítőanyag következtében a kész sör eredeti extrakttartalma nem növekedhet annak 1/3-ánál nagyobb mértékben.

Tudta?

Az eredeti extrakttartalom a sörlében lévő oldható szárazanyag-tartalom az erjesztés előtt.

Felhasználható összetevők

A sör elsődleges összetevője a maláta (árpa, búza és egyéb gabona csíráztatásával készült termék) és a víz.

Az egyéb szokásosan felhasználható összetevők közé tartoznak

  • az adalékanyagok,
  • az alkoholmentes sörök jellegének kialakításához szükséges aromák,
  • az ízesítő- és színező anyagok,
  • az ízesített sörök ízesítésére és színezésére használt anyagok, aromák,
  • a karamellmaláta és színező maláta,
  • a komló, komlókészítmények, valamint
  • a pótanyagok: sörárpa, csírátlanított kukoricaőrlemény, rizs, egyéb szénhidráttartalmú termékek. A sörlé szárazanyag-tartalmának legfeljebb 30%-a származhat pótanyagból.

Technológiai segédanyagok: szén-dioxid, nitrogén, sörélesztő, szűrő- és derítőanyagok, enzimek.

Minőségi jellemzők
Fizikai jellemzők

A sör általában tükrös, tiszta, üledéktől és zavarodástól mentes; kivételt képeznek a szűretlen, valamint a jellegüknél fogva zavaros sörök. A fehérjetartalomból származó, hőmérsékleti hatásokra esetleg bekövetkező reverzibilis (visszafordítható) opálosodás, illetve csekély üledék megengedett.

A világos sör színe sárga, a habja fehér.

A félbarna, vörös sört vöröses barna, vörös szín és fehér vagy krémszínű hab jellemzi.

A barna sör barnás, sötétbarna, fekete színű ital, krémszínű habbal.

Kémiai jellemzők
Sör típusaAlkoholtartalom
Alkoholmentes sörlegfeljebb 0,50% (V/V)
Alkoholszegény sör0,51-1,50% (V/V)
Kis alkoholtartalmú sör1,51-2,80% (V/V)
Sör2,81-8,0% (V/V)
Nagy alkoholtartalmú sör8,0% (V/V) fölött
Érzékszervi jellemzők

Illat: tiszta, kellemes, a típusának és a márkának megfelelő.

Íz: tiszta, a típusának és a márkának megfelelő.

Ízharmónia: harmonikus, kerek.

Recencia (szénsavasság): üdítően csípős.

Keserűség: a sör jellegének megfelelő, harmonikus, finom, kellemes.

Az érzékszervi bírálatot arra alkalmas, kiképzett szakember végezheti.

Csomagolás, tárolás

Az üzletekben található palackos, dobozos, valamint hordós sört hűvös, napfénytől védett helyen kell raktározni.

Jelölés

A termékeken fel kell tüntetni az alkoholtartalmat.

A megnevezésben fontos, hogy szerepeljen a „sör”, illetve „ízesített sör” kifejezés, és a színére is utalni kell. Kivételt képeznek ez alól a szűretlen és a jellegüknél fogva zavaros sörök, valamint az ízesítőanyag miatt eltérő színű sörök, melyeknél nem szükséges utalni a színre.

Az ízesített sörök megnevezésében fel kell tüntetni az ízére, színére vagy egyéb jellegzetességére utaló szót is.

A termék előállítója „minőségi” jelzővel illetheti azt a terméket, amelynek eredeti extrakttartalma legalább 11%.

Forrás: Magyar Élelmiszerkönyv

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk