Image default

A látogatók kedvence

Idén májusban zajlott az élelmiszeripar-, pék- és cukrászipar, szálloda- és vendéglátóipar nemzetközi szakkiállítása, a SIRHA. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) standjánál az érdeklődők ezúttal nem kizárólag szakmai kérdésekkel fordulhattak a hatóság munkatársaihoz, hanem a Szupermenta program keretében étcsokoládé kóstoláson is részt vehettek. Íme, rendhagyó terméktesztünk eredményei! – VIDEÓ!

Mindenekelőtt tisztázzuk, mi is az étcsokoládé?

A „csokoládé” szó önmagában étcsokoládét jelent. Az étcsokoládé kakaótermékekből és cukrokból készül. Legalább 35% az összes kakaó szárazanyag-tartalma, amiből legalább 18% a kakaóvaj és 14% a zsírmentes kakaó szárazanyag.

A megnevezést ki lehet egészíteni a csokoládédara vagy csokoládépehely, mártócsokoládé és gianduja szavakkal, ez utóbbi egy olyan termék, ami legalább 32% összes kakaó szárazanyagot tartalmaz, és ebből a zsírmentes kakaó szárazanyag-tartalom legalább 8%, másrészt a finoman aprított törökmogyoró tartalma 20-40%. Tartalmazhat még sűrített tejet és/vagy tej szárazanyagot, valamint mandulaféleségeket, törökmogyorót és más diófajtákat előírás szerinti mennyiségben.

A Magyar Édességgyártók Szövetségének 2015. évi felmérése alapján itthon a legkedveltebb fajta csokoládé a tejcsokoládé, amit az étcsokoládé és a fehércsokoládé követ.

Ez is érdekelheti

Csokoládé: barát vagy ellenség?

Antal Emese

A májusi eseményen Antal Emese, dietetikus, szociológus, a TÉT Platform Egyesület szakmai vezetője is részt vett. Legfontosabb tudnivalókat a csokoládé fogyasztásáról a következőképp összegezte: „Több kutatás is arra mutatott rá az elmúlt években, hogy a rendszeres, de kismértékű csokoládéfogyasztás jótékony hatással van a szív és az érrendszer állapotára, sőt, egyes szakértők szerint védőhatást fejthet ki az érelmeszesedés vagy a stroke (agyvérzés) szempontjából. Mindez a csokoládéban található antioxidáns hatású vegyületeknek köszönhető, amelyekből annál többet találunk egy táblában, minél nagyobb annak kakaótartalma. A kutatók eredményei figyelemre méltóak, és ezek alapján kijelenthetjük, hogy a jó minőségű csokoládé és a vele készült élelmiszerek a kiegyensúlyozott étrend részei lehetnek.

A szakértő arra is figyelmeztetett, hogy a csokoládé energia tartalma elég magas, így nagymennyiségű rendszeres fogyasztása megfelelő fizikai aktivitás nélkül elhízáshoz vezethet. Összességében elmondható tehát, hogy a csokoládé kiemelkedő élvezeti értékén túl számos, az emberi szervezet számára előnyös tulajdonsággal bírhat. Fontos azonban, hogy – ahogy a mindennapi táplálkozásban általában – ennél a terméknél is a mértékletesség elve a kulcsfontosságú.

A kóstolás

A Szupermenta terméktesztek kedveltségi kóstolásán mindig szakértő és laikus kóstolók együtt pontozzák a termékeket, és alakítják ki a kedveltségi rangsort. Mivel a SIRHA a vendéglátóipar egy rangos nemzetközi szakkiállítása, így a rendezvényre kilátogató szakmabeliek számára nem volt ismeretlen terület a termék és termék közti különbségtétel. A szakértők mellett az étcsokoládékat ezúttal az ízek megítélésében jártas csapat tesztelte.

A résztvevőket arra kértük, 1-5-ig pontozzák az étcsokoládék külső megjelenését, színét, ízét és állagát. A legfontosabb szempont az íz volt, majd az állag és az illat számított leginkább. Természetesen a szín és a külső megjelenés is meghatározó volt.

A termékek külső megjelenésében figyelték, hogy a termék foltos, illetve szürkülés mentes-e. A csoki fényét, légbuborék mentességét vizsgálták. Színárnyalatában is kikértük a kóstolók véleményét, akik végül a sötétebb színt díjazták.

Az ízlelés során azt vették figyelembe, hogy a csoki mennyire kellemes, harmonikus, erőteljesen kakaós, de még nem kellemetlenül keserű. Kedvező, ha a termék állaga sima, egynemű, szájban könnyen olvadó. Lényeges, hogy ne legyen csomós, érdes állományú és tapadós sem.

Három nap alatt 155 látogató bírálta az étcsokoládékat, melynek eredményeként a legkedveltebb a Finest Chocolate From Arriba Cocoa Beans Ecuador lett. Második helyezést ért el a Merci terméke, míg harmadikként a Noir Dégustation étcsokoládé végzett.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk