Image default

Volt mit a tejbe áztatni

Kakaós és csokis gabonagolyókat ellenőrzött a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Szupermenta projektjének legújabb terméktesztjén a kakaós- és csokoládés gabonagolyók kerültek terítékre. Kíváncsiak voltunk, hogy a gyerekek egyik legkedveltebb reggelijének számító élelmiszerek biztonságosak-e, valamint – sok egyéb más mellett – az oly sokat emlegetett vitaminok és ásványi anyagok ténylegesen megtalálhatóak-e bennük.

Ez is érdekelheti

A hivatal összesen 21 terméket vont ellenőrzés alá. A gabonagolyók ellenőrzése során vizsgálták az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság szakemberei a biztonsági paramétereket, a tápanyagok és az édesítőszerek mennyiségét, a gluténtartalmat, a genetikailag módosított összetevő jelenlétét és a termékek jelölésének jogszabályi megfelelőségét.

Biztonságosak?

A transz-zsírsav tartalom vizsgálata során a ROLLO kakaós bevonómasszával bevont gabonagolyó termékben a transz-zsírsav tartalom 100 g zsírra vonatkoztatva 40,44 % volt, a maximálisan megengedett 2 %-kal szemben. A hatóság a terméktétel esetében azonnali hatállyal elrendelte a forgalomból való kivonást és a forgalomba hozatalát megtiltotta. Ezen túlmenően a hatósági vizsgálattal érintett termék romániai gyártójától származó összes, „részben hidrogénezett növényi zsír” összetevőt tartalmazó termékek kivonására is kötelezte a Scandic Royal Kft-t, a termék első magyarországi forgalmazóját.  Az élelmiszerbiztonsági jogsértés miatt élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabására is sor kerül.

A mikotoxinok vizsgálati eredményei minden termék esetében határérték alatti mikotoxin-tartalmat mutattak, ahogyan az ólom és kadmium szennyezőanyag mennyisége esetében is.

Megfelelő bennük a tápanyagok mennyisége?

A tápértékjelölés abban az esetben kötelező, ha a termékhez vitaminokat és ásványi anyagokat adtak hozzá. A vitaminnal ás ásványi anyaggal nem dúsított termékek többségén jelenleg önkéntesen tüntetik fel ezeket a tápértékadatokat.

Minden terméknél laboratóriumi vizsgálattal ellenőriztük a tápértékjelölésen szereplő zsír-, szénhidrát-, cukor-, rost-, fehérje-, és sótartalom mennyiségét és összehasonlítottuk a jelölésen szereplő értékekkel.

A gabonagolyók viszonylag magas szénhidrát, és ezen belül magas cukortartalmú élelmiszerek, az energiatartalom nagy része ezekből a tápanyagokból származik.

A cukortartalom vizsgálati eredményei alapján két termék cukortartalma jóval alacsonyabb volt a terméken feltüntetettnél. A cukortartalmat a fruktóz (gyümölcscukor), a glükóz (szőlőcukor), a laktóz (tejcukor), a maltóz (malátacukor) és a szacharóz (köznapi nevén cukor/répacukor vagy nádcukor) összmennyisége adja.

Vizsgálataink alapján egy termék rosttartalma kevesebb volt a tápanyagtáblázatban feltüntetett mennyiségnél. A rostok emészthetetlenül haladnak át a bélcsatornán, és általánosan elfogadott tudományos bizonyítékok szerint kedvező élettani hatással bírnak.

A jelölés szerint 10 terméket dúsítottak vitaminokkal illetve ásványi anyagokkal. Leggyakrabban D3-vitamint, E-vitamint, Tiamint (B1-vitamin), Riboflavint (B2-vitamin), Niacint (B3-vitamin), Pantoténsavat (B5-vitamin), B6-vitamint, Folsavat (B9-vitamin), B12-vitamint, Biotint és C-vitamint adtak a termékekhez, ásványi anyagok közül pedigkalciummal és vassal dúsítottak.

A laboratóriumi vizsgálatok eredményei alapján 8 termék Folsav és 5 termék B12-vitaminmért értéke magasabb volt a tápértékjelölésen feltüntetett értéknél. Némely termék a többszörösét tartalmazta a feltüntetettnek.

Egy termék vastartalma a jelölésen szereplő érték többszöröse volt, egy másik terméken a hozzáadott vas-tartalmat nem tüntették fel sem az összetevők között, sem a tápértékjelölésen.

A vizsgált túl magas vitamin és ásványi anyag miatt a gyártókat, forgalmazókat figyelmeztetjük, hogy vizsgálják felül az általuk jelölt tápértékadatokat és tegyenek javító, helyesbítő intézkedéseket.

A vas felnőttekre vonatkoztatott napi beviteli referenciaértéke (NRV) 14 mg. A termékek vastartalmának vizsgálata alapján megállapítható, hogy 17 termékre igaz a „vas-forrás”állítás, hiszen vastartalmuk meghaladta a 14 mg 15%-át, vagyis a 2,1 mg/100g értéket, sőt 11 termék „vasban-gazdag”, mivel tartalmazza a „vas-forrás” állításhoz szükséges vas-tartalom kétszeresét is. Ezeket az állításokat egyébként önkéntesen lehet feltüntetni.

A vasra vonatkozó vizsgálataink alapján az is bebizonyosodott, hogy a vassal nem dúsított termékek is tartalmaznak vasat; a jelölés szerint vas ásványi anyaggal nem dúsított termékek vastartalma is átlagban 3,6 mg/100 g volt.

Elvégeztük a termékek kalcium-tartalmának vizsgálatát is, mivel több gabonagolyó jelölésén feltüntetik, hogy a termék kalciumot tartalmaz, illetve hogy kalcium-forrás. A kalcium felnőttekre vonatkoztatott napi beviteli referenciaértéke (NRV) 800 mg. Amennyiben egy élelmiszer 100 grammja tartalmazza a kalcium napi beviteli referenciaértékének 15%-át, vagyis a 120 mg-ot, akkor ez az élelmiszer a vonatkozó előírások szerint „jelentős mennyiségben” tartalmaz kalciumot, vagyis „kalciumforrás”. Abban az esetben mondható a termékre, hogy „kalciumban gazdag”, ha a „kalcium-forrás”értékének kétszeresét tartalmazza. A mért értékek alapján 11 termék megfelel a „kalcium-forrás” kritériumainak, sőt 6 termék a „kalciumban-gazdag” állításnak is!

A vizsgált további hat fém, azaz a réz, cink, kálium, magnézium, molibdén és mangán az emberi szervezet normális működéséhez szükséges ásványi anyagok. A vizsgált gabonaalapú termékek fogyasztása hozzájárul ezen fémek szükségletének fedezéséhez. A vizsgálati eredmények alapján megállapítható, hogy normál fogyasztási szokások mellett túlzott mennyiségű bevitelük nem várható. Ahhoz, hogy káros hatás esélye felmerülhessen, felnőttek esetében a magasabb fémtartalmú termékekből közel 1,5 kg-ot kellene fogyasztani. 4-6 éves gyereknél viszont nem ajánlott 380-400 g-nál nagyobb mennyiség fogyasztása egy nap. Érdemes tehát figyelni a gyártó által ajánlott napi adagot, és nem túllépni a feltüntetett mennyiséget.
 

Milyen adalékanyagot tartalmazhatnak?

A kakaóval ízesített extrudált, puffasztott termékekhez az uniós rendelet szerint az E150-es színezékcsoportban csak az E 150c ammóniás karamell színezéket lehet használni, azonban a hazai gyártók többsége – félreértelmezve az előírás szövegét – az E 150d szulfitos-ammóniás karamell színezéket használta. A gyártók figyelmeztetésben részesülnek amiért ebben a termékcsoportban használták azt, és haladéktalanul le kell cserélniük ezt az adalékanyagot.

Ezen kívül egyes termékek szintén a termékcsoporthoz nem használható E 476 és E 479b adalékanyagot is tartalmaztak.

A vizsgált termékek közül kettő készült édesítőszer hozzáadásával. A xilit és az eritrit cukoralkoholok, ezek a tápértékjelölésen „poliolok” néven szerepelhetnek. A szteviol-glikozidokat ennél a termékcsoportnál csak 15%-nál nagyobb rost-, és legalább 20% korpatartalom esetén lehet használni. A szteviol-glikozidokat tartalmazó termék ezeket a feltételeket azonban nem teljesítette.

Voltak jelölési hibák?

A jelölést ismételten megvizsgálták szakembereink, és több hibát is találtak. A nem súlyos jelölési jogsértésért felelős élelmiszer-vállalkozások figyelmeztetésben részesülnek.

  • A vitaminokkal és ásványi anyagokkal kapcsolatos információkat a napi ajánlott táplálkozási referenciaérték százalékában is meg kell adni. Hibának számított, ha a mennyiségeket nem pontosan tüntették fel az ajánlott napi bevitel (NRV) %-ában.
  • Szintén hiba, ha a tápértékjelölést nem megfelelően vagy hiányosan tüntették fel. Ilyen hiba például, ha a tápértékjelölésen feltüntetett energia-értékek nem pontosak.
  • Több terméknél a tápértékjelölésen a vitaminokat nem megfelelő névvel tüntették fel.
  • Egy termék csomagolásán kétféle tápérték táblázatot tüntettek fel, ami megtévesztő lehet a fogyasztók számára.
  • Több esetben a termékspecifikációban és a terméken feltüntetett összetevők százalékos mennyiségei nem voltak azonosak, pedig az egyezőség szintén elvárás.
  • Kifogásoltuk azokat a termékeket, amelyek jelöléséről hiányoztak a tápanyag-összetételre- és egészségre vonatkozó állítások feltüntetését kiegészítő információk, például, hogy mennyit kell fogyasztani a termékből, illetve fel kell hívni a fogyasztók figyelmét a kiegyensúlyozott táplálkozás fontosságára.
  • Kisebb jelölési hibának számított, ha az összetevők között a „zsírszegény kakaópor” „kakaópor”-ként szerepelt.

A vizsgált 21 termékből 19 termék esetében hatósági eljárás indult. 7 termék esetébenfolyamatban van az élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabása, amelynek várható összege kb. 1.400.000 Ft lesz. A többi termék esetében figyelmeztetésben részesülnek az élelmiszer-vállalkozók.

Részletes vizsgálati eredmények IDE kattintva érhetőek el.
Melyik termék a legkedveltebb?

A gabonagolyók kedveltségi kóstolásán ezúttal – többek közt – az illatot, ízt, állományt és ropogósságot pontozták magában és tejbe áztatva egyaránt. A termékkör sajátossága, hogy nagyon sokféle szempont és kívánalom szerint választható ki a kedvelt termék. Mivel az ízlések nagyon eltérőek lehetnek, arra kértük a tesztelőket, hogy vásárlói szempontok alapján állítsanak preferenciát, mi alapján döntenének csokis gabonagolyó vásárlása során. A legfontosabbnak az íz és állomány bizonyult.

Az eredmények összesítése szerint a Cornexi csokis golyó lett a legkedveltebb termék. Azonos pontszámmal második helyen végzett az Auchan Kakaós Gabonagolyó és Penny Choco Balls Csokoládés gabonagolyó. Harmadikként zárta a tesztelést az Auchan Csokoládés gabonagolyó.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk