Image default

Minden csokoládé étcsokoládé?!

Tudta-e, hogy miközben összesen 8 csokoládétípus létezik, addig, ha egy termék jelölésén összetevőként szerepel a „csokoládé” szó, akkor minden esetben az étcsokoládéra kell gondolnunk? Alábbi cikkünkből az is kiderül, miért van ez így.

Ez is érdekelheti

Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-2000/36 számú előírása szabályozza. Ennek értelmében pedig a csokoládé megnevezés az étcsokoládét takarja, ami kakaótermékekből és cukrokból készül, legalább 35% összes kakaó szárazanyagot tartalmaz, melynek minimum 18%-a kakaóvaj és legalább 14%-a zsírmentes kakaó szárazanyag.

Az Élelmiszerkönyvben a „sorban következő” típus a tejcsokoládé. Ez a kakaótermékek és a cukrok mellett tejből vagy tejtermékekből áll, valamint legalább 25% összes kakaó szárazanyagot és 14% tej szárazanyagot tartalmaz. (A tej szárazanyag lehet részben vagy teljesen dehidratált teljes tej, félig vagy teljesen fölözött tej, tejszín vagy részben, vagy teljesen dehidratált tejszín, vaj vagy tejzsír). Összetevői között legalább 2,5% zsírmentes kakaó szárazanyag és minimum 3,5% tejzsír található, az összes zsírtartalma pedig legalább 25%.

Kíváncsi, milyen csokoládé típusokat különböztethetünk meg? Korábbi cikkünkből kiderül!

Forrás: Magyar Élelmiszerkönyv

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk