Image default

A legkedveltebb csemegeuborkák

A csemegeuborkák hatósági és laboratóriumi ellenőrzését kiegészítve, ezúttal sem maradhatott el a kedveltségi vizsgálat. Kíváncsi, mely termékek léphettek fel a dobogóra? Nos, akkor tartson velünk, hogy megtudhassa!

A Szupermenta kedveltségi teszt célja, hogy a Nébih hatósági munkáját/kontrollját és laboratóriumi vizsgálatait kiegészítve, a termékeket érzékszervileg vizsgálva, ízlelve, megkeressük a kóstolók egyéni ízlésének megfelelő termékeket.

A kedveltségi vizsgálat során fontos, hogy szakértő és laikus kóstolók egyaránt pontozzák a termékeket, így több különböző, akár eltérő vélemény is megjelenhet a végeredményben.

Fogyasztói szempontokat figyelembe véve a résztvevők ezúttal 32 féle csemegeuborkát kóstolhattak. A csemegeuborkákban található nyers uborkák mérete 3 cm-től egészen 14 cm-ig terjedhet a Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint. A terméktesztbe 29 „6-9 cm-es”, továbbá 3 „5-8 cm-es” uborka került bele. E két kategóriába sorolt uborkák mérete vásárlói szemmel nem tér el jelentősen.

A termékek értékelése most is „vak-kóstolásos” módszerrel történt, azaz a tesztelők nem tudták, mely sorszám melyik márkát takarja.

A kóstolók 5 fő értékelési szempont mentén bírálhatták a csemegeuborkákat: külső megjelenés és szín, állomány, illat, íz és felöntőlé.

  • Külső megjelenése és színe kielégítő, ha fajtára jellemző, közel egyenes alakú és egyenletes átmérőjű, a méretelőírásnak megfelelő hosszúságú, nem torz, egészséges, sérülésektől, foltosodástól, szennyeződésektől mentes, az 5 mm-nél hosszabb szárrészeket eltávolították. Színe a termékre jellemző, jellegzetesen olajzöld.
  • Állományában elvárható, hogy harapáskor harsogóan ropog, nincs ellágyulva-elpuhulva, nem málló, nem üreges, héja jól rágható, rágási maradékot nem ad a termék.
  • A csemegeuborka illata megfelelő, ha összhatásában harmonikus, a fűszerezésre jellemző illat dominál. Idegen szagtól mentes.
  • A kóstolók által legfontosabbnak ítélt tulajdonság az íz, ami kielégítő, ha ízletes, harmonikus, a fűszerezésre-ízesítésre jellemző ízvilágú. Nem keserű. Idegen íztől mentes.
  • A felöntőlé megfelelő, ha áttetsző, nem opálos, nem zavaros. Fűszereket és alakjukat megőrző díszítőanyagokat tartalmaz. Idegen anyagtól mentes.

Érdekesség, hogy a külső tulajdonság és szín, valamint a felöntőlé pontozásánál legjobbnak ítélt csemegeuborkák az összesített pontozásnál a mezőny utolsó harmadában végeztek. Kóstolóink következetességét bizonyítja azonban, hogy a résztvevők a jellemzők rangsorolásánál is ezeket a tulajdonságokat ítélték a legkevésbé fontosnak.

A kóstolóink által legfontosabbnak ítélt tulajdonság a csemegeuborkák íze, melynek értékelése során a Szatmár aranya Kicsi csemegeuborka 6-9 cm végzett az élen. Az összesített értékelésben is ez a csemegeuborka állhatott a dobogó legfelső fokára. A második helyen az Aro Csemegeuborka 6-9 cm végzett, míg a dobogó harmadik fokára az Auchan Csemegeuborka 6-9 cm léphetett fel.

csemegeuborka dobogó
csemegeuborka grafika

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk