Image default

Főszerepben a csemegeuborkák

32 terméket vizsgáltunk kívül-belül

Tesztsorozatunk következő terméke a csemegeuborka, amit nemcsak húsok, készételek mellé fogyasztunk, hanem akár ételeink alapanyagaként is felhasználhatunk. Legutóbbi terméktesztünk során összesen 32 terméket vizsgáltunk. Hogy savanyúak-e az eredmények? Összefoglaló cikkünkből kiderül!

A magyar konyha elmaradhatatlan finomságai a savanyúságok. Ezek közül is az egyik legkedveltebb a csemegeuborka. Biztosak vagyunk benne, hogy sok háziasszony elkészítette már otthon a családnak. Mi pedig kíváncsiak lettünk arra, mi a helyzet a bolti változatokkal. Polcfelmérésünkön nagyon széles kínálattal találkoztunk az áruházakban. A csemegeuborkában lévő nyers uborkák mérete lehet 3-6, 5-8, 6-9, 8-10, 9-12, de akár 12-14 cm is. A tesztbe végül 29 „6-9 cm-es” és 3 „5-8 cm-es” termék került be, így összesen 29 márka, 32 terméke képviseltette magát. A csemegeuborkák nettó tömege 670g és 900g között mozgott.

Tudta?

A csemegeuborka olyan hőkezeléssel tartósított élelmiszer, amelyet frissen szedett uborka terméséből közvetlen gyártás útján készítenek ecetes, sós, édesített felöntőlével, fűszerekkel, ízesítő és/vagy díszítő növényi részekkel kiegészítve.

Laboratóriumi vizsgálatok

Laboratóriumainkban megvizsgáltuk, hogy élelmiszerbiztonsági és minőségi szempontból megfelelőek-e a savanyúk.

Az alábbiakra tértünk ki:

  • Élelmiszerbiztonsági paraméterek vizsgálata (növényvédőszer-maradék vizsgálat, mustár allergén kimutatása)
  • Minőségi paraméterek vizsgálata [mérettől való eltérés, minőségi eltérés, savtartalom (ecetsavban kifejezve), NaCl (só) tartalom, homoktartalom, töltőtömeg]
  • Adalékanyagok vizsgálata (édesítőszerek vizsgálata: aszpartám, kálium-aceszulfám, szacharin, szteviol-glikozidok és ciklaminsav; tartósítószerek vizsgálata: benzoesav, szorbinsav és kén-dioxid)

csemegeuborka

Kíváncsi, milyen összetevőket tartalmazhat a csemegeuborka? Kattintson!
Növényvédőszerek

A csemegeuborka alapanyaga – nem meglepő módon – a mezőgazdaságban megtermelt zöldség, az uborka. Fontosnak tartottuk megnézni, hogy a növényvédőszereket megfelelően alkalmazták-e az uborka termesztése során, ezért az összes terméknél megnéztük a növényvédőszer-maradékok jelenlétét.

Jó hír, hogy a laboratóriumi vizsgálatok egy termék esetében sem mutattak ki határértéket meghaladó növényvédőszer-maradékokat.

Allergén kimutatása, avagy mustármag az összetevők között

Egy terméket leszámítva a vizsgált csemegeuborkák mindegyike tartalmazott mustármagot ízesítő fűszerként. Annál a terméknél, ahol nem történt utalás a mustár jelenlétére a címkén, megvizsgáltuk, hogy valóban nem tartalmaz keresztszennyeződésként sem allergént.

Örömmel állapítottuk meg, hogy az e tekintetben kivételnek számító terméknél valóban nem volt kimutatható a mustár.

A minőség kérdésköre

Egy üveg csemegeuborkával szemben „elvárás”, hogy benne a 30°-nál nagyobb görbületű, torz növésű, sérült, foltos, üreges uborkák aránya nem haladhatja meg a 20 db%-ot.(Az üvegben lévő uborkák számának 20%-a.) Az esztétikailag nem megfelelő termékek egyébként – amellett, hogy vizuálisan rontják az étkezési élményt – hatással lehetnek az uborkák állományára és élvezeti értékére is.

A „hibás” uborkák mennyisége egy esetben sem haladta meg a megengedett határértéket.

Hogyan szabályozza a Magyar Élelmiszerkönyv a csemegeuborkát? Kattintson!
Méretellenőrzés

Az uborkák méretellenőrzését is elvégeztük. Egy termék nem felelt meg a Magyar Élelmiszerkönyv e kitételének.

A terméken feltüntetett méretet (6-9 cm) 20%-nál nagyobb mértékben haladta meg a kiszerelés tartalma.

Savtartalom – ecetsavban kifejezve

A savtartalomnak csemegeuborkák esetében 0,5-1,2 %(m/m) között kell lennie. Ezt a paramétert a gyártók a termékre vonatkozó gyártmánylapban, illetve a termékspecifikációban is előírták.

A mért értékek megfeleltek a savtartalomra vonatkozó előírásoknak.

Sótartalom

A csemegeuborkára vonatkozóan előírt sótartalom (NaCl) mértéke legfeljebb 2 %(m/m) lehet.

A laboratóriumainkban mért sótartalom eredmények megfeleltek a Magyar Élelmiszerkönyv irányelvében előírtaknak.

Homoktartalom

A homoktartalom nem haladhatja meg a 0,02 %(m/m)-ot.

A vizsgált termékek mindegyike megfelelt ennek az előírásnak.

Tudta?

A homoktartalom (sósavban oldhatatlan ásványi anyag) ellenőrzése azért fontos, mert bár az uborka a feldolgozása során számos tisztítási, mosási műveleten átesik, de a homok minimális mennyiségben kimutatható a késztermékben. Fontos azonban, hogy ez a termék élvezeti értéket nem ronthatja.

Terméktesztünk további eredményei

Töltőtömeg ellenőrzés

A vásárlók számára fontos szempont, hogy a termékek tényleges töltőtömege megfelel-e a csomagoláson feltüntetettnek. A felöntőlével készített tartósított élelmiszerek esetében kötelező a töltőtömeg feltüntetése, sőt az is előírás a Magyar Élelmiszerkönyvben, hogy a valós érték minden egyes csomagnál legfeljebb 5%-kal lehet kevesebb a jelölésen feltüntetettnél.

Kiderült, hogy két termék töltőtömege – figyelembe véve a megengedett eltérést is – kevesebb volt a címkén ígértnél.

Édesítőszerek

A vizsgált 32 csemegeuborkából 3 terméket készítettek édesítőszerek hozzáadásával. Ezt az információt a termék nevéhez kapcsolódóan is fel kell tüntetni a csomagoláson. Mindegyik tesztelt termékben ellenőriztük az édesítőszerek jelenletét.

Azok a termékek, amelyeken nem jelölték az édesítőszer felhasználását, valóban nem is tartalmaztak édesítőszert.

2 édesítőszeres termék megfelelt a szabályozásnak. 1 termékben azonban olyan édesítőszert alkalmaztak (nátrium-ciklamát), amely az uniós rendelet szerint nem használható fel ebben az élelmiszerkategóriában.

Tartósítószerek

Tudta?

A tartósítószerek olyan anyagok, amelyek a mikroorganizmusok okozta romlás megakadályozásával meghosszabbítják az élelmiszerek minőségmegőrzési időtartamát és/vagy védelmet biztosítanak a kórokozó mikroorganizmusok szaporodásával szemben.

A csemegeuborka gyártásánál tartósítószer nem használható. Laboratóriumi mérésekkel ellenőriztük, hogy a gyártók valóban betartják-e ezt az előírást. A vizsgálati eredmények alapján kijelenthető, hogy nem tartalmaztak benzoesav, szorbinsav és kén-dioxid tartósítószereket.

Egy termék esetében azonban a gyártó a gyártmánylap szerint az alapanyag előtartósítását végezte, és az összetevők között tartósítószert is feltüntetett, ami nem megfelelő gyártástechnológia.

 

Kíváncsi, milyen szabályozás vonatkozik a csemegeuborkák tartósítására? Kattintson!
Problémás aromák – tovább is mentünk

Valamennyi aromát tartalmazó termékhez bekértük az aromák gyártója által kiállított termékspecifikációkat is. A legtöbb „csemegeuborka aromát” ugyanaz az aromagyártó szállította be a tesztelt termékek feldolgozó üzemeibe.

A d-kámfor aromaanyag a savanyúságok készítéséhez nem használható! A tesztelt termékek közül 11 db csemegeuborkánál azonban d-kámfort is tartalmazó „csemegeuborka aromát” használtak fel.

 

Fontos hangsúlyozni, hogy a felelősség e kérdéskörben megosztott. Ugyanis minden élelmiszer-előállítónak – aki aromát használ fel a termékében – vizsgálnia kell és meg kell győződnie arról, hogy egy adott aromaanyag abban az élelmiszerben, amit előállít, jelen lehet-e. Jelen esetben azonban az aromagyártó által adott tájékoztatás a specifikációban megtévesztő és hiányos volt, mivel a csemegeuborka aroma megnevezés (amely az ízére is utal), az élelmiszerekben történő felhasználásra vonatkozó teljes körű tájékoztatás hiánya és a javasolt adagolási utasítás (felöntőlére vonatkoztatva volt megadva) együttesen azt sugallta, hogy az aroma csemegeuborka és egyéb savanyúságok előállításához felhasználható. Az aromagyártó céggel szemben ezért hatósági eljárást indítottak szakembereink. A csemegeuborka gyártókat tájékoztattuk, hogy az általuk felhasznált aromában olyan aromaanyag van jelen, amit a savanyúságok készítéséhez nem lehet felhasználni; a gyártók ezen aromákat kivették a receptúrából.

Tudta?

A d-kámfor vegyület természetes tartalomként jelen van több fűszernövényben (pl.: rozmaring, koriander), így az e fűszernövényekből kinyert aromákban (pl.: aromakészítményekben/illóolajokban) a természetes jelenléte megengedett, felhasználását jogszabály nem korlátozza. Abban az esetben azonban, ha a d-kámfort külön vegyületként kívánják élelmiszerhez adni, akkor az élelmiszerekben és azok felületén használható aromákról és egyes, aroma tulajdonságokkal rendelkező élelmiszer-összetevőkről szóló uniós rendelet korlátozza a felhasználását, vagyis meghatározza, hogy mely élelmiszercsoportokhoz maximálisan mekkora mennyiségben lehet alkalmazni. Savanyúságok, köztük a csemegeuborkák esetében nem megengedett a hozzáadása, ugyanakkor a termék fogyasztása kámforbevitel szempontjából nem kockázatos.

Jelölés vizsgálat

A jelölés vizsgálaton hatósági ellenőreink megállapították, hogy többek között a tápérték jelölés, köztük az energiatartalom feltüntetésével is akadtak problémák. Több termék jelölésén természetes jelzővel szerepelt a felhasznált aroma, holott a „természetes” jelzőt nem lehetett volna használni a csemegeuborka összetevőinek jelölésénél.

Kíváncsi a jelölés vizsgálat részletes eredményeire? Cikkünkből megtudhatja!

A vizsgálatok eredményeit összegezve, a tesztelt 32 termékből 21 termék esetében az uborka gyártói, illetve forgalmazói ellen hatósági eljárás indult.

  • 5 termék esetében a minőségi illetve összetételi hiba miatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki hatósági felügyelőink és kötelezték a felelős vállalkozókat a hibák javítására (nem megfelelő méret, töltőtömeg, adalékanyag-felhasználás, gyártástechnológia miatt).
  • A megtévesztő és hiányos termékspecifikációval rendelkező aroma gyártója ellen is hatósági eljárás indult és élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabtak ki a szakemberek.
  • A bírságok összege csaknem 900.000 forint. A hibák javítására vonatkozóan határidőket tartalmazó intézkedési tervet kell benyújtaniuk az élelmiszer-vállalkozóknak.
  • A kisebb jelölési hibák miatt az élelmiszer-vállalkozókat figyelmeztetésben részesítették felügyelőink.
Szupermenta-tipp

A csemegeuborkáknál tájékozódhatunk a termékek csomagolásán azok töltőtömegéről is, ugyanis annak feltüntetése kötelező a savanyúságokon. Ezt megnézve megtudhatjuk, mennyi termék is fog ténylegesen az asztalra kerülni. Az uborkák méretét tekintve is ki tudjuk választani a számunkra megfelelőt. A csemegeuborkában lévő nyers uborkák mérete lehet 3-6, 5-8, 6-9, 8-10, 9-12, de akár 12-14 cm is. A csomagoláson megtalálható további jelölések áttekintése szintén elengedhetetlen egy tudatos vásárló számára, hiszen ez alapján lehet megítélni, megfelel-e a termék az étkezési szokásainknak, elvárásainknak. Ma már például nemcsak cukorral, hanem édesítőszerekkel készült csemegeuborkákat is vásárolhatunk.

Kíváncsi, mely csemegeuborkák kerültek fel a dobogóra? Kattintson! 

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk