Image default

Miből áll össze a csemegeuborka?

Csemegeuborka terméktesztünkön sorra vettük a termékek összetevőit. Ha érdekli, mit érdemes tudni róluk, olvasson tovább!

A terméktesztben szereplő csemegeuborkák előállítása során felhasznált alapanyagok és adalékanyagok a következők voltak:

  • uborka,
  • ivóvíz,
  • cukor,
  • ételecet,
  • fűszerek (pl. mustármag egy termék kivételével),
  • só,
  • egyes termékeknél szilárdító anyag,
  • aromák (a jelölésen fűszeraroma és fűszerkivonat kifejezésekkel is szerepel), valamint
  • édesítőszerek (a hozzáadott cukor nélküli termékekben).
Cukrok

A cukrok a kellemes íz kialakításában játszanak szerepet. Terméktesztünk is alátámasztotta, hogy a csemegeuborkában hozzáadott cukorként legtöbbször a szacharózt – köznapi nevén cukrot – használják.

Fűszerek, fűszerkivonatok

Ezek az összetevők is az íz kialakítását (harmonikus íz biztosítását) szolgálják, és biztosítják a csemegeuborka konzervek eltérő, speciális ízét, zamatát. A fűszerek olyan növényi részek, melyek bizonyos hatóanyaguk miatt képesek befolyásolni az ételek illatát és ízét, ízletesebbé téve azokat. Olyan fűszerekkel találkozhatunk az összetevők között, mint pl. mustármag, kapor, feketebors, koriander, hagyma, fűszerpaprika (darabos) szárítmánya stb.

Ez is érdekelheti

Étkezési savak

A csemegeuborka készítéséhez használt ételecet fontos alapanyag kiegészítőként részt vesz az íz- és illatanyagok kialakításában. Felhasználásának célja az ízesítésen kívül, hogy a pH változtatásával szabályozza egyes, technológiai szempontból fontos reakciók sebességét, ezenkívül kis mértékben védelmet nyújt a mikrobiológiai romlás ellen is. Az ételecetben lévő ecetsav az élelmiszeriparban más módszerrel (pl. hőkezeléssel) kombinálva a legjobban bevált tartósító hatású szerek egyike.

Aromák

Szintén az íz kialakításában van szerepük, erősítik a fűszerek ízét. Lehetnek természetes növényi kivonatok, illetve mesterségesen előállított aromák.

A só – amellett, hogy a sós íz kialakításához elengedhetetlen, a felöntőlével bekerülve tartósító funkcióval is rendelkezik. 

Víz

A víz alapanyagként oldatban tartja a különböző vízoldható összetevőket; ez az uborka azon közege, amelyből az ízek az uborka belsejébe kerülnek.

Adalékanyagok

A csemegeuborka termékek esetében az adalékanyagokról szóló uniós rendelet szabályozza a felhasználható adalékanyagok fajtáját és mennyiségét. A „gyümölcs és zöldség ecetben, olajban vagy sós lében” termékcsoportban, ahova a csemegeuborkát is soroljuk, az „egyéb” savanyúságokhoz megengedett a tartósítószer használata is, azonban a Magyar Élelmiszerkönyv megtiltja a tartósítószerek használatát a csemegeuborka megnevezésű termék esetében.

Szilárdító anyagok

Egyes savanyúságok állománya a feldolgozás során nagymértékű elváltozást (puhulást) szenvedhet. Ennek elkerülésére különféle állománymegőrző (javító) eljárások alkalmazhatóak. A növényi sejtek szilárdságának növelésére alkalmas vegyület a kálcium-klorid vizes oldata is. A szövetek kálciumsó általi megszilárdulásának oka a pektinátok képződése.

Édesítőszerek

Az édesítőszerek a cukrot helyettesítik a csökkentett energiatartalmú élelmiszerek vagy a hozzáadott cukor nélkül készült élelmiszerek előállításakor. A csemegeuborkához például szteviol-glikozidok (E 960), szacharinok (E 954) és kálium-aceszulfám (E 950) édesítőszer hozzáadása engedélyezett.

Olvasta már csemegeuborka tesztünk eredményeit? Kattintson!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk