Image default

Összes kén-dioxid, illósav-tartalom és peszticid – avagy mit miért vizsgáltunk a száraz vörösborokban?

Szakembereink a laboratóriumban számos vizsgálatot elvégeztek a száraz vörösborokon. Sor került többek között az összes kén-dioxid, az illósav-tartalom és a peszticid mérésére is. Lássuk, melyik miért fontos ennél a termékkörnél!

Összes kén-dioxid

A borászati eljárásban felhasználható (vagyis engedélyezett) kénező anyagok sorát rendelet írja elő. A kénezést a borászatban előszeretettel alkalmazzák, mivel egyrészről véd a káros mikrobiológiai folyamatoktól (pl. ecetbaktériumok működése, ecetesedés stb.), másrészről megvédi a bor alkotórészeit, aromakomponenseit a káros oxidációtól. Használata segít a borbetegségek megelőzésében, illetve az íz- és zamatanyagok megőrzésében. A borok vizsgálatakor fontos információ az összes kén-dioxid meghatározása, ez ugyanis rámutat arra, hogy korábban túlkénezték-e a bort, vagy esetleges magas aldehid tartalma miatt nagyobb mennyiségű kötött ként tartalmaz.

A tesztelt kékfrankos borok összes kén-dioxid-tartalmát rendben találták a szakemberek.

Illósav-tartalom

A borok illósav-tartalmára vonatkozó határértékeket rendelet írja elő. A laboratóriumi vizsgálat célja a rendeleti előírások betartásának az ellenőrzése a borok illósav-tartalmának meghatározása alapján. Az illósav-tartalom a bor erjedési folyamatára jellemző paraméter. A bornak azokat a savait, amelyek 100 °C-on elpárolognak, illósavaknak nevezzük. Egészséges borban az illósav-tartalom több mint 95%-a ecetsav. Az illó tulajdonságú tejsavat, kénessavat és szénsavat nemzetközi megállapodás alapján nem soroljuk ebbe a csoportba. Az ecetsav magas értéke az ecetsav baktériumok nemkívánatos tevékenységére, tehát a nem megfelelő erjedésre, illetve érlelésre utalhat. Az alkoholos erjedés során az élesztők is termelnek fajtájuktól függően több-kevesebb ecetsavat. A borászok arra törekszenek, hogy jól vezetett, irányított erjesztéssel minimalizálják az illósav-tartalom értékét. Kékfrankos vörösborok esetében is fontos az alacsony illósav-tartalom, hiszen az illatban a magas illósav a fajta élvezeti értékét jelentősen ronthatja. A laboratóriumi vizsgálatok eredményei szerint a vizsgálatban résztvevő borok illósav-tartalma megfelelt az előírásoknak.

Peszticid vizsgálat

A peszticid vizsgálatot más néven növényvédőszer-maradék vizsgálatnak is nevezik. Az élelmiszerekben található szennyeződések és maradékanyagok megbízható kimutatásához rendkívül precíz laboratóriumi vizsgálatokra és szakmai hozzáértésre van szükség. Gáz- és folyadékkromatográfiás technikák alkalmazásával számos növényvédőszer-maradék vizsgálható. A növényi (és állati) eredetű termékekben, valamint azok felszínén peszticid szermaradványok fordulhatnak elő. Amennyiben a vörösborok alapanyagául szolgáló szőlő termesztése során az egyes használt növényvédőszerekre vonatkozó egészségügyi várakozási időt a szüretet megelőzően nem tartották be, vagy az előírt szermennyiséget meghaladó mennyiséget használtak fel, előfordulhat minimális mennyiségű szermaradvány. Megnyugtató, hogy a peszticidre vizsgált összes száraz vörösbor megfelelt a jogszabályban leírtaknak.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk