Image default

A legkedveltebb tokaji aszúborok

Az aszúborok hatósági és laboratóriumi ellenőrzése mellett most sem maradhatott el a kedveltségi vizsgálat. Kíváncsi, mely termékek kerültek a dobogóra ebben a kategóriában? Íme a győztesek rangsora!

A Szupermenta kedveltségi teszt célja valamennyi terméktípus esetében az, hogy a termékeket vizsgálva, ízlelve egyéb, fogyasztói szempontból releváns információkkal egészítse ki a Nébih hatósági és laboratóriumi vizsgálatait.

Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy szakértő és laikus kóstolók egyaránt pontozzák a termékeket, hiszen így több különböző, akár eltérő vélemény is megjelenhet a végeredményben.

A végső rangsor a résztvevők által megkóstolt és értékelt 17 ötputtonyos, 2016-2018-as évjáratú tokaji aszúborból állt össze.

A termékek értékelése most is „vak-kóstolásos” módszerrel történt, azaz a tesztelők nem tudták, mely sorszám, mely pincészet borához kapcsolódik.

A résztvevők összesen öt szempont mentén értékelték a borokat:

  • Külső megjelenés és tisztaság szempontjából a palackos érlelésből fakadó esetleges üledékektől eltekintve üledékmentesnek kell lennie.
  • A borok színét illetően a világos aranysárgától a mély borostyán sárgáig terjedhet.
  • Az illatintenzitást és karaktert a primer szőlőaromák (friss virágok, mézes jegyek), valamint az erjedés és érlelés során képződő szekunder (aszalt gyümölcsös) jegyek és az aszú (Botrytisz) jelleg komplex keveréke jellemezheti az adott bor korának megfelelő arányban.
  • Íze és zamatintenzitása komplex, melyben a primer szőlőre jellemző virágos és mézes jegyek, valamint a botrytiszes szőlő gyümölcsös, mazsolás ízei keverednek az erjedés és érlelés során képződő ízekkel. Édes olajosság, finom savak jellemezhetik.
  • Az összbenyomást a harmonikus, elegáns, kerek, sav-cukor arány kellemes összhangja jellemzi, felismerhetően a tokaji borkülönlegességre jellemző aszú íze és illata érezhető.

A kóstolók által legfontosabbnak ítélt tulajdonság az íz és zamatintenzitás, illetve az összbenyomás volt, amelyek szerint a vizsgált borkülönlegességek közül a Pauleczki Tokaji Muscat Lunel Aszú végzett a legjobb helyen. A rangsort tekintve második lett a Sárga Borház Tokaji Aszú, míg a dobogó harmadik fokára az SZM Sommelier Tokaji Aszú léphetett fel.

aszúbor

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk