Image default

Puttonyszám kalauz

Vásárláskor 3, 4, 5 vagy akár 6 puttonyos tokaji aszúval is találkozhatunk a boltok polcain. Hogy mi köztük a különbség? Olvasson tovább, és elkalauzoljuk a puttonyszámok világába!

A puttony hátra vehető, szőlő szállításra alkalmas edény, amit régen fából, ma már főleg fémből vagy műanyagból készítenek. A puttony elnevezés onnan ered, hogy régen puttonnyal mérték ki az aszúszemeket egy kádba, amihez egy gönci hordónyi mennyiségű bort vagy mustot öntöttek.

Tudta?

A gönci hordó egy tokaji hordótípus, melynek űrtartalmát 136 literben állapították meg. Nevét Gönc községről kapta, amely a Tokaji Borvidéken található.

Egy puttonyba 27 kg töppedt aszúszem fér bele. Az aszú puttonyszámát aszerint állapították meg, hogy hány puttony aszúszemet kevertek egy gönci hordónyi borba vagy mustba.

Minél magasabb a puttonyszám, annál magasabb a minősége, illetve annál édesebb a tokaji aszú.

A címkén feltüntetett puttonyszámot a közelmúltig a bor cukor-, illetve cukormentes szárazanyag-tartalma alapján határozták meg:

– 3 puttonyos, amely legalább 60 g/l természetes cukrot és 25 g/l cukormentes extraktot,

– 4 puttonyos, amely legalább 90 g/l természetes cukrot és 30 g/l cukormentes extraktot,

– 5 puttonyos, amely legalább 120 g/l természetes cukrot és 35 g/l cukormentes extraktot,

6 puttonyos, amely legalább  150 g/l természetes cukrot és 40 g/l cukormentes extraktot tartalmazott.

2013-ban a minőség javítása érdekében a tokaji aszúra vonatkozó szabályok szigorítása mellett döntöttek a szakemberek. Ennek értelmében a 2013 augusztus 1-jét követően szüretelt szőlőből készült aszúk közül már csak az kerülhet forgalomba hozatalra, amelynek a természetes cukortartalma minimum 120 gramm/liter, vagyis legalább a korábbi 5 puttonyos aszúk esetében kötelező maradékcukor-tartalommal rendelkezik. Érdemes tudni, hogy az új szabályozás nem teszi kötelezővé a puttonyszám feltüntetését a címkén, így már „puttonytalan” (azaz puttony megjelölés nélküli) aszúkkal is találkozhatunk a kereskedelemben, de az ilyen, puttonyszám feltüntetés nélküli aszúk esetében is biztosak lehetnek benne a fogyasztók, hogy azok legalább egy 5 puttonyos aszúnak megfelelő beltartalmi értékekkel rendelkeznek.

Léteznek a 6 puttonyos aszúnál magasabb minimális cukor- és szárazanyagtartalommal rendelkező tokaji borkülönlegességek is, ezek a tokaji aszúeszencia és a tokaji eszencia. Tokaji aszúeszenciával – amelynek minimális maradékcukor-tartalma 180 g/l, minimális cukormentes extrakt-tartalma pedig 45 g/l – a kereskedelmi forgalomban elvétve még találkozhatnak a fogyasztók, de új tételek már nem hozhatók forgalomba, a tokaji termékleírás ezt már nem teszi lehetővé. A tokaji eszencia ugyanakkor a jelenleg hatályos szabályozás szerint is forgalomba hozható, a tokaji borkülönlegességek közül is kiemelkedő természeti csoda, amelynek minimális maradékcukor-tartalma 450 g/l, cukormentes extrakt-tartalma pedig legalább 50 g/l. A tokaji eszencia az aszúsodott szemekből nyert szőlőlé, amely saját súlyánál fogva préselődik ki a gyűjtőedényből.

Forrás: 99/2004. (VI. 3.) FVM rendelet a borok előállításáról; boraszat.kormany.hu/tokaj; Mészáros Kálmán, Farkas Zoltán (szerk.): Aszú- és pezsgőkiválóságok könyve 2018/2019, André Dominé: Bor (2008)

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk