Image default

Hogyan vizsgáltuk az aszúborokat?

A tokaji aszú termékteszt során számos vizsgálatnak vetettük alá a mintákat a Nébih laboratóriumában. Cikkünkben most bemutatjuk, hogy szakembereink hogyan is tudják meghatározni a borok „kémiai ujjlenyomatát”.

Számos analitikai tesztet elvégeztünk a termékteszt során az aszúborokon, de talán a legérdekesebb vizsgálat a legmodernebb készülékünkön, az úgynevezett Foodscreener™ berendezésen történt.

1. kép Foodscreener™ készülék a Nébih laboratóriumában

Ahogy az emberek, úgy az egyes borok is beazonosíthatók „ujjlenyomatuk” alapján. A Nébih Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságán üzembeállított Foodscreener™ képes arra, hogy egy igen gyors, mintánként csupán 20-25 perces vizsgálattal rögzítse a borok kémiai „ujjlenyomatát”.

2. kép “Kémiai ujjlenyomat” bor 1H-NMR spektrum
www.bruker.com

Ez az ujjlenyomat (szakmai nevén a bor 400 MHz-es 1H-NMR spektruma) lehetőséget teremt a bor pontos termőhelyének, évjáratának, fajtájának beazonosítására (3. kép), ha (hasonlóan az emberi ujjlenyomatokhoz) ismerjük az eredeti, autentikus minta 1H-NMR spektrumát.

3. Különböző szőlőfajták statisztikai szétválasztása
www.bruker.com

A vizsgált mintát a hiteles adatokkal természetesen nem nagyítóval, hanem számítógépen futó, összetett matematikai statisztikai elemzéssel kell és lehet összevetni. A szükséges bor adatbázis jelenleg 7 országra, 11 régióra és 23 szőlőfajtára áll rendelkezésre. A magyar borokra, így a speciális tokaji aszú borokra vonatkozó részletes, strukturált adatbázis kialakítása folyamatban van. A vizsgálathoz a minták előkészítése mindössze egy speciális pufferrel történő precíz pH beállítással indul, majd a műszer automatizált rendszere végzi a vizsgálat további paramétereinek finomhangolását.
Az analízis ugyanakkor sokkal több, mint egy egyszerű „ujjlenyomat”. Az emberi ujjlenyomatból ugyanis nem tudhatunk meg semmit annak tulajdonosáról, még azt sem, hogy az illető nő vagy férfi, a kémiai ujjlenyomat viszont a bor 56 alkotójának a mennyiségének közvetlen meghatározását is lehetővé teszi, mint például biogén aminok, strukturált savösszetétel, aminosavak stb. Ez pedig nem csupán a hamisítások, illetve technológiai hibák kiszűrésében segít, hanem akár a minőség-ellenőrzés, minőségfejlesztés része is lehet, így emelve általában is a magyar bor minőségét, növelve annak hírnevét és mindezek megbízhatóságát.
Ennek az újszerű technikának a hatósági gyakorlatban történő meghonosításával – komplex eredetellenőrzések révén – Magyarország nemzeti kincseinek, kiváló borainak védelmét a legmagasabb színvonalon képviseljük.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk