Image default

A nyers sonkák ismérvei

A húsvét elmaradhatatlan étele a sonka, így az ünnep közeledtével, egyre több vásárló keresi a boltok polcain. A Magyar Élelmiszerkönyv alapján a sonkák 3 kategóriába (nyers, hőkezelt és formában vagy bélben hőkezelt sorolhatóak. A Szupermenta terméktesztjén most a nyers sonkákat fogjuk górcső alá venni. Lássuk, milyen előírásoknak kell megfelelniük!

Ez is érdekelheti

Kíváncsi, milyen sonkafajták vannak? Kövesse velünk a Szupermentát, mert következő cikkünkből kiderül!
A nyers sonka fogalma

A nyers sonka jellemzően darabolt vagy darabolatlan, bőrős vagy bőr nélküli, csontos vagy csont és porc nélküli sertéscomb vagy -lapocka, melyet pácolással és/vagy sózással,  füstöléssel, illetve szárítással tartósítanak.  A sonka készülhet marha és nagyvadak combjából is, de hagyományosan a sertéssonka kerül ilyenkor a családok asztalára.

Szárított nyers sonka

Pácolt és/vagy sózott, szárítással, illetve füstöléssel és szárítással előállított nyers sonka.

Érzékszervi jellemzők
Alakja és mérete

A termékre jellemző, tetszetős külső megjelenésű. Bőr nélküli vagy bőrrel és szalonnaréteggel fedett. Bőrös termék esetén a szalonnarétegnek 2cm-nél vékonyabbnak kell lennie. Nem lehet sem véraláfutásos, sem rosszul szőrtelenített a bőrös részen.

A termék lehet darabolt vagy kötözött, mely az előkészítés módjára utal.

Állománya

Nem lehet beszáradt vagy kemény. A termék nem engedhet – nyomás nélkül – levet.

Színe, íze, illata

A termékfajtára jellemző (húsrész: barnás bordós) szín, a szalonnás rész a felületén világos sárgásbarna színű. Ízében, illatában a hús, a só és füstölt terméknél a füst érződik.

Forrás: A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/13-1 számú előírása

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk