Image default

A szójaitalok jelölési hibái

Szójaital terméktesztünk alkalmával 15 terméket vizsgáltunk meg, melyek közül 10 esetben találkoztunk valamilyen problémával.

A jelölés ellenőrzéséhez bekértük a forgalmazóktól a termékek specifikációit. Fontos, hogy a termék csomagolásán feltüntetett információk összhangban legyenek a termékspecifikációban szereplő adatokkal, hogy a vásárlókat pontosan tájékoztassák a termékről.

Tápérték jelölés

Egy termék jelölésén a feltüntetett tápérték adatok különböztek a termékspecifikációban megadott értékektől.
Három termék esetében a tápértékadatokat sorba rendezve adták meg, annak ellenére, hogy a táblázatos formába rendezéshez is elegendő hely állt rendelkezésre.

Ez is érdekelheti

Egyéb jelöléssel kapcsolatos kifogások

Egy terméknél a kiegészítő magyar nyelvű címkén nem tüntették fel az összetevők között szereplő szójabab százalékos mennyiségét.

Egy termék esetében a magyar nyelvű kiegészítő címkén a feltüntetett szójabab tartalom értéke nem egyezett a termék specifikációjában szereplő értékkel.

Probléma volt a tárolási feltétel feltüntetésével is, mivel azok – bár a termékspecifikációban szerepeltek – a jelölésen már nem jelentek meg, vagy ha a jelölésen fel is tüntették, azokat nem a megfelelő helyen jelölték. A tárolási feltételt a lejárati dátum után vagy a dátumra utaló szöveg után kell feltüntetni.

További jelölési problémaként merült fel, hogy a termék kezelésére való utalást nem – vagy nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően tüntették fel, mivel az nem a megnevezés részét képezte, de még csak nem is annak közelében szerepelt. A szójaitaloknál ez a kezelés az ultramagas hőmérsékleten való hőkezelés (UHT), emiatt nem kell a terméket felbontásig hűtőben tárolni.

Egy termék csomagolásán két magyar nyelvű jelölés is szerepelt. Az egyik az eredeti csomagolóanyagon lévő jelölés, a másik pedig egy utólag felragasztott pótcímke, melyeknek az adattartalma nem volt azonos.

Egy termék jelölésén olyan egyedi tartósítási módszerre való utalást tüntettek fel, amelyre vonatkozó információk a termék specifikációjában nem szerepeltek.

Két termék esetében, melynek jelölésén szerepelt a „hozzáadott cukor nélkül” állítás, nem tüntették fel a jogszabályban foglaltak szerint a „természetes módon előforduló cukrokat tartalmaz” kifejezést.

Az import bio szójaitalok jelölésén a biotermékeket ellenőrző magyar szervezetet nem pontosan jelölték, ugyanis a szervezet kizárólag a forgalmazási – és nem a termelési vagy feldolgozási – tevékenységet ellenőrzi.

Kíváncsi vagy valamennyi vizsgálati eredményünkre? Olvasd el részletes írásunkat a szójaitalok tesztjéről!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk