Image default

Gyerekbarát koccintás

A legfiatalabbak számára rengeteg „felnőttes” dolog készül, a sportcipőktől kezdve egészen a csak játékra alkalmas laptop-utánzatokig. Az élelmiszerek körében is találunk hasonló példákat, hiszen kaphatók gyerekeknek szánt joghurtok, felvágottak és persze gyerekpezsgőt is találunk a polcokon. Vajon jó dolog-e, ha ezzel koccinthatnak a gyerekek egy szülinapi zsúron vagy szilveszter éjjelén?

A felnőttek viselkedésének utánzása, követése fontos dolog a gyerekek személyiségének fejlődésében, és ők is szívesen játszanak „felnőttest”, amihez bizony az étel-italfogyasztás is hozzátartozik. Mi sem természetesebb, hogy ők is koccintani akarnak az újévre, vagy a szülinapos egészségére egy pohár pezsgővel – vagy csak a szülők gondolják így? Akárhogy is kerüljenek ezek az italok a gyerekek poharaiba, érdemes végiggondolni, mikor és mennyit ihatnak belőle, hogy az ünnep valóban ünnep maradjon.

Azt az elején érdemes leszögezni, hogy a gyerekeknek szánt, pezsgősüvegbe vagy ahhoz hasonló műanyag palackokba töltött szénsavas italoknak elég kevés köze van a pezsgőhöz, mivel annak csak az alkoholos erjedéssel készült italok nevezhetők. Tehát a gyerekpezsgő elnevezés sem pontos, ám mivel elterjedt, itt is többször nevezzük annak, de a címkéken szénsavas üdítő- vagy gyümölcsitalt fogunk találni.

pezsgőSzabad-e szénsavas italt inni a gyerekeknek?

Alapvető kérdés, hogy egyáltalán jó-e, ha a gyerekek szénsavas ásványvizet, mi több, üdítőt isznak? Persze vannak gyerekek, akik egyáltalán nem szeretik a szénsavas italokat, de a többieknek sem érdemes gyakran fogyasztani belőlük. A szénsav gyenge sav, amely kismértékben a fogzománcot is károsíthatja, azonban ennél is fontosabb az, hogy a kalciummal oldhatatlan vegyületet képez, így például a magas kalciumtartalmú tejtermékek fogyasztása után bevitt szénsavas víz vagy üdítő csökkentheti a kalcium felszívódását és hasznosulását.
Egyes kutatások szerint azok a gyerekek, akik már nagyon fiatalon – akár két évesen is – megkedvelik a szénsavas italokat és rendszeresen fogyasztják is azokat, jellemzően nagyobb arányban lesznek túlsúlyosak később, mint a szénsavat nem preferáló kortársaik. Ahhoz, hogy ez pontosan miért alakul így – maguknak a szénsavas italoknak, vagy inkább az ilyen üdítők gyakran magas cukortartalmának tulajdonítható-e a súlytöbblet kialakulása – még további vizsgálatok szükségesek.

Ez is érdekelheti

A szakértő tippje

Az alkoholmentes, gyümölcslé-alapú szénsavas italok számos országban elterjedtnek számítanak. Ezeket legtöbbször a felnőttek is szívesen fogyasztják, bár számukra valódi alkoholmentes alternatívát nyújtanak az utóbbi években megjelent, speciális hideg-vákuum technológiával előállított bor alapú, de alkoholt egyáltalán nem tartalmazó pezsgők.

A gyerekeknek szánt szénsavas gyümölcsitalok viszont kedvező áron, szinte minden boltban megtalálhatók. Érdemes azonban nagyon körültekintően vásárolni belőlük, mert cukortartalmuk rendszerint magas, a szénsavas üdítőkhöz hasonló mennyiségben találunk bennük izocukrot (fruktóz-glukóz szörp néven találjuk a címkén) vagy cukrot. Ezek mellett gyakran előfordul bennük aroma és mesterséges színezék is, mivel az extrém ízeket és színt ezzel érik el a gyártók. Éppen ezért hagyjuk meg ezeket alkalmi italnak, azaz semmiképpen se engedjük (és főleg ne tegyük lehetővé), hogy a gyerek rendszeresen igyon ilyeneket.

A jó választáshoz szakértő segítségét kértük. Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője szerint egy-egy koccintás erejéig ezek az italok is beleférnek a gyerekek étrendjébe, de érdemes körültekintőnek lenni. „Szülinapi zsúr vagy szilveszteri pizsamaparti esetén hozzájárulhat a hangulathoz, ha előkerült egy üveg gyerekpezsgő. Ha ilyen alkalomra vásárolunk, figyeljük a címkét: válasszunk olyan italt, amelyik sok gyümölcslevet tartalmaz, és nem aromákkal érték el benne a gyümölcsízt. A megnevezésben is megjelenő, felhasznált gyümölcslé mennyiségét kötelezően feltüntetik a címkén, tehát csak egy pillantást kell vetnünk a csomagolásra, hogy jól választhassunk” – mondja a szakértő. Fogadjuk meg tehát a tanácsát: ne a csomagoláson lévő mesefigura, hanem a tények alapján válasszunk.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk